Той написа във Facebook, че разполага с информация за замърсяване на питейната вода в София

Политически призиви за оставки и депутатски подозрения в терористична дейност. От ГЕРБ атакуваха в прокуратурата народния представител от БСП Таско Ерменков. Поводът - тревогите на левия депутат за качеството на водата в София, които той публикува на страницата си във Facebook. От ГЕРБ го заподозряха, че нарочно е разпространил невярна информация и е създал паника в обществото.

Има ли отровни химикали във водата в София?

Несъществуващият проблем с качеството на водата в София само за ден се превърна от екологичен в политически.

„Призоваваме колегите от БСП да поискат оставката на г-н Ерменков и ако той не я подаде, да го изключат от парламентарната си група”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Призиви управляващите имат и към прокуратурата. Да провери дали с постовете си във Facebook Ерменков не извършва подривна дейност.

РАДИАЦИЯ ВЪВ ВОДАТА В ТРЪНСКО: Две села пият от водоноски

„Да се създаде смут и страх в населението, която е специална цел на престъплението тероризъм”, коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

„Какъв страх насаждам, аз само огласих проблема. Оставка няма да подавам, такова удоволствие и радост няма да им доставя. Ще продължавам да си върша работата”, контрира Таско Ерменков.

Левият депутат държи на версията си, че всъщност с публикацията си е събудил институциите да успокоят обществото след слуховете за водна зараза, които тръгнали много по-рано.

„Никъде не съм твърдял, че водата в София е отровена”, поясни той.

Само питал. В ГЕРБ обаче мислят друго - че колегата е направил недопустимо внушение и че е трябвало първо да проверява, а после да пита публично.

„Действията на г-н Ерменков са провокация към националната сигурност на България”, категоричен бе Тома Биков.

„Мисля, че този сигнал е повече от абсурден, но ако прокурорът реши да предприеме действия, за да изяснява дали съм терорист, или не, аз няма да се крия зад имунитета си”, заяви Ерменков.

От БСП на свой ред заподозряха в поведението на ГЕРБ друго криене, свързано със слабото им представяне на частичните местни избори в няколко населени места. И в частност Галиче, където се очертава канонада от взаимни политически обвинения във фалшификации.

От Столичната община вече успокоиха, че водата е в норма и напълно годна за пиене. От там настояха прокуратурата да установи първоизточника на слуха за зараза. Главният прокурор възложи на Софийската градска прокуратура да изясни дали Таско Ерменков е терорист.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.