Според прокуратурата Десислава Иванчена уволнявала от ареста

Съдът уважи искането на прокуратурата и отстрани от длъжност кметицата на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Прокуратурата поиска отстраняването на Иванчева, защото от ареста тя уволнила избрания от СОС неин заместник - архитект Румен Русев. Иванчева издала и заповед кой да поеме поста ѝ - пиарът на общината Петър Кърджилов.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По време на заседанието съдът констатира, че е налице законова празнота, дали лица - кметове и зам.-кметове, имат правомощията да продължат да изпълняват дейността си, ако са в ареста. Сега не е ясно дали заповедта за уволнението на Румен Русев е легитимна законово.

Иванчева: Ще ме отстранят нарочно, за да сложат служебен кмет (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Парите са подхвърлени, няма наши отпечатъци. Едва ли ако знам, че имам 50 000, ще се движа с отворена врата и прозорци бавно”, заяви Иванчева.

Тя, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на „Младост” Петко Дюлгеров бяха арестувани на 17 април 2018 г. В колата на кметицата бяха намерени 70 000 евро, за които се твърди, че са подкуп от бизнесмена Александър Ваклин. Месец след ареста спецпрокуратура поиска Иванчева и заместничката й да бъдат отстранени.

„поискахме отстраняване, за да не се пречи и да не се влияе на разследването”, заяви Илиан Рангелов, наблюдаващ прокурор.

„Това е абсолютна гавра, сега искат да ме отстранят нарочно, за да може да се сложи служебен кмет”, заяви Иванчева.

Затова тя си посочила заместник от ареста. Досегашният пиар на общината - Петък Кърджилов.

„Имам официално становище от Елен Герджиков, че имам право да освободя Клисуров или да не го освободя и че имам правж да си освобождавам и назначавам заместник кметовете”, заяви Иванчева.

„След решението на общинския съвет, че временно изпълняващ длъжността е г-н Клисуров, той трябва да кметува”, заяви Елен Герджиков, председател на СОС.

Отворен остава въпросът в отпуск или не е назначавала и уволнявала Иванчева.

„Тя беше прекъснала отпуска в деня, когато издаде заповедта за моето назначение, другият път на 21 -ви относно заповедта за освобождаването на г-н Русев”, заяви Кърджилов.

„От ареста не може да напише заповед, тя е написала писмо”, заяви Герджиков.

В момента общината в „Младост” е без ръководство.  Кмет и зам.-кмет са в ареста, другият зам.-кмет е в оставка, а третият е в болничен и с подписана заповед за уволнение.

Решението на спецсъда за отстраняването на Иванчева не е окончателно и може да бъде обжалвано.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.