Центърът за изкуства, култура и образование "София" с много изненади по повод празника на район "Надежда"

Празнична фестивална програма се организира за 10-а поредна година от район "Надежда" на Столична община. Тази година събитието е посветено на 80-годишнината от присъединяването на кв. "Надежда“ към Столична община и 30 години от създаването на район „Надежда“. В празничната година мотото на събитията е „80 години Надежда – традиции и европейско бъдеще“.

Центърът за изкуства, култура и образование "София" ще се включи с няколко изненади в събитието. На 28 май, понеделник, празникът в Северния парк ще бъде открит от Духовия оркестър към Центъра и Вокално-театрална формация „Врабчета”.

Специалната изненада е уникална арт инсталация, в която повече от два месеца участват над 80 деца от школите по живопис. Те са разработили своите идеи за визията и бъдещето на града, в който искат да живеят. Изработени са над 120 рисунки, от които художникът Даря Янкова, ръководител на школата, селектира най-интересните идеи. Елементи от тях стават част от мащабния проект за арт инсталацията. В 60-метровото платно ще бъдат открити както емблематични сгради на района, така и футуристични, модернистични и приказни сгради и цветни пространства.

Оригиналните детски рисунки и проекти ще бъдат представени в изложба, която е съпътстваща част от арт инсталацията. В проекта се включиха и децата от школите по приложно изкуство от филиалите „Надежда”, „Лозенец”, „Бели брези” и „Люлин”.

Пъстри пеперуди също ще украсят изложбените пана. Те са авторство на школата по "Мода и дизайн" към филиал "Надежда" и школата по “Керамика” на филиал „Бели брези”. Пъстротата на природата и копнежът за хармония са пресъздадени в цветни кръгове – символ на съвършенство и безкрайност. Детското послание е да се фокусира положителната енергия върху запазване на природата и доброто у човека.

Арт инсталацията ще придобие истински европейски вид. Както големите градове в Европа, така и София ще украси небосклона с цветни чадъри, напомнящи за лято и море.

Празничното събитие ще се проведе в Северния парк в София от 17.30 часа в понеделник, 28 май.

**********

Център за изкуства, култура и образование „София” е образователна институция към Министерство на образованието и науката и Столична община, която подкрепя децата и младите хора за тяхното личностно развитие чрез участие в дейности в областта на изкуствата, науката, технологиите. Те посещават творческите форми в своето свободно време извън училище в школи по изобразителни и приложни изкуства, вокални групи, танцови състави, театрални студиа, езикови школи, IT и екологични клубове. В своите дейности Центърът обхваща повече от 3200 деца от цяла София. Разполага с шест бази в районите „Надежда”, „Лозенец”, „Бели брези”, „Ботунец”, „Люлин” и „Банкя”. Филиалът в квартал „Надежда” е най-големият, пъстър и притегателен център за развитието на детските таланти. Там намира своето творческо гнездо емблематичната Вокално-театрална формация „Врабчета”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.