София ще даде гаранции, че няма да се повтори сценарият "Южен поток"

Русия е дала категоричен знак за съгласие,”Турски поток” да завие към България, обяви енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й България има нужда и от другия важен проект- АЕЦ „Белене” .

РЕСТАРТ НА АЕЦ "БЕЛЕНЕ": Министър Петкова на отчет в НС

Работата започва веднага - от в началото на следващия месец България отива в Брюксел, за да се обсъжда темата как „Турски поток” ще завие към Варна. Проектът ще се реализира само при спазване на евродирективите, за да не се повтори предишния сценарий. Трябва да се изградят около 10 км. А идеята за газовия хъб е подкрепена от Брюксел. Европа обаче иска да има не само руски газ.

Еврокомисията подкрепя България за регионален газов хъб

Решението в Москва е взето - има възможност турската тръба, с руски газ да завие към България, категорични са от правителството. Сделки, договори и подписи на вчерашната среща нямали място.

Параметрите на сделката и количеството газ били работа на експертите, които ще се договарят през следващите месеци.

СРЕЩАТА В МОСКВА: Какво се разбраха Борисов и Путин?

Освен газовия хъб „Балкан”, от Кремъл имат интерес и към ретарта на АЕЦ „Белене”. Склонни са да участват. Ние пък ще дадем гаранции, че няма да се повтори сценарият „Южен поток”.

За да няма недоразумение, евентуалният рестарт на „Белене” минава през пълен одит от парламента. В отчет пред енергийната комисия, министър Петкова обяви, че България нужда от тези мощности.

До момента, ако включим и Русия са на лице - трима инвеститори. При всички случай обаче рестартът ще мине през разговори с руската компания, произвела реакторите. Според други обаче няма нужда от рестарт на някои от енергийните проекти.  Следващата седмица мораториумът за Белене влиза в пленарна зала. Очакванията са забраната да падне и депутатите да дадат зелена светлина на кабинета за търсене на инвеститор.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.