Церемонията започна в 17 ч. българско време

Облекчение в Италия, след като новият кабинет положи клетва и стана ясно, че предсрочни избори няма да има. Въпреки това, всички погледи са отправени към Рим. Това е единственото правителство в Западна Европа, съставено изцяло от популисти. Какви са настроенията в страната?

Популистите взимат властта след 3 месеца трудни преговори и обрати подобни на сапунена опера. Само за няколко дни президентът връчи 3 мандата, а борсите за кратко изпаднаха в паника от хаоса в Италия. Дебютант в политиката става премиер, а някои от другите назначения са не по-малко куриозни.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОЛАГАНЕТО НА КЛЕТВА НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО

Новият италиански премиер Джузепе Конте може да се похвали, че беше номиниран за премиер два пъти. Неговият кабинет е формиран от 18 министри, 5 от които жени.

„Ще работим здраво, за да постигнем политическите си цели. Ще работим здраво, за да подобрим живота на италианците”, коментира Джузепе Конте, министър-председател на Италия.

Конте е доста колоритен, което предизвика истинска експлозия в социалните мрежи. Критикуват го, че е раздул биографията си с несъществуващи постижения.  

Лидерът на ксенофобската партия "Лига" Матео Салвини става вътрешен министър. С интерес се чака как ще превърне призивите за масова депортация на имигрантите в работеща и отговаряща на законите политика.

Силно е иронизиран младият лидер на популистката формация "Пет звезди". Луиджи Ди Майо никога не е работил нищо, а сега ще бъде министър на труда.

Шанс за излизане от политическата криза в Италия

„Ще има дам кредит на доверие. Малко съм притеснен от минстрите на "Пет звезди", но тези от "Лига" изглеждат по-подходящи”, коментира бизнесменът Фабрицио Форникула.

„Трябва да са малко по-тихи и да работят повече. В момента, докато говорим, какво са свършили? Прекалено много празни приказки”, на мнение е пенсионерът Лино Коцалини.

Добрата новина от Италия е, че с формирането на ново правителство успокои международните финасови пазари. А лошата, че въпроса дали има по-мащабна евроскептична вълна, която заплашва целостта на Съюза и единната валута, остава актуален.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.