Калта от влаковите релси е отстранена и влаковете са пуснати частично да преминават

„20 къщи останаха без покриви на територията на община Аксаково, 12 къщи в Куманово и 8 в Климентово. И днес ще продължат да се описват щетите. Ще бъдат отпуснати еднократни помощи в размер на 325 лева. Само едно семейство е останало без жилище, но е осигурено място, където да пребивава. Така че към момента нямаме бедстващи хора”. Това заяви областният управител на Варна Стоян Пасев, който следи ситуацията във Варна след обилния дъжд, който вчера наводни центъра на града. В околните селища обаче, където вилня малко торнадо, все още има проблеми.

Всички пострадали ще получат по еднократна помощ от държавата. Хората, чиито къщи са с най-много щети, ще получат средства от Комисията по бедствия и аварии. 

Варна под вода след голям порой (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дъждът е причинил сериозни поражения върху инфраструктурата на българските железници. 

„От огромното количество дъжд, което се изля вчера във Варна, проточният канал, минаващ под влаковите релси, не можа да побере цялата вода. Днес трябва да съберем щаба, за да се прецени как могат да се отточат дъждовните води. И може би трябва да се мисли за друг маршрут на канала”, каза още областният управител на Варна Стоян Пасев.

По думите му калта, нанесена от валежите, вече е отстранена от влаковите релси и влаковете са пуснати частично да преминават.

Куманово е най-пострадалото село във Варненско. Там 12 къщи останаха без покриви.

„Беше се стъмнило и очаквах да завали. Прибрах се вкъщи и когато погледнах през прозореца, за секунди се изви много голяма буря. Беше като водовъртеж във въздуха. Чух страхотен звук и видях как борът се откъсна и се събори върху къщата. Коминът падна. Върху покрива не остана нито една цигла. Досега не бях виждала такова нещо”, разказа 81-годишната Тодорка Данаилова от село Куманово, в чийто двор в падна 50-годишен бор. 

И докато в община Аксаково се правят огледи, в областния център ситуацията се нормализира.
Подлезите и приземните етажи вече са отводнени, след като часове останаха под вода. Възстановено е и движението на влаковете. Освен обилният дъжд причина за наводнението във Варна са и непочистените шахти.

Повече по темата гледайте във видеата.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Изпращайте кадри на зимната обстановка от мястото, на което живеете, в рубриката ни "Моята новина".  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.