"Имаме политически споразумения за намаляване на цените на роуминга", отчете той

"Тези шест месеца бяха успешни за Българското председателство. Търсихме общото мнение в дискусиите, но в основната си посока всички политики, които се реализират в България, са основни и за ЕС", заяви Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, цитиран от БТА. 

Мария Габриел: Ключов напредък за Единия цифров пазар по време на председателството

"За изминалите шест месеца имаме добрия шанс сектора на цифровизацията в ЕС да се води от еврокомисаря Мария Габриел. Имахме изключително сериозни предизвикателства, но успяхме да придвижим и дори да затворим част от досиетата в сектора. Става дума за свободното движение на данни - лични и нелични, както и за пътната карта за намаляване на цените на роуминга със страните от Западните Балкани", каза още Московски.

По думите му, за дигитални технологии ще бъдат изхарчени около 9 милиарда евро от европейския бюджет. 

Мария Габриел: Защитата на личните данни не подлежи на преговори

"Цените на роуминга за мобилни услуги за държавите от Западните Балкани няма да отпаднат. Това ще стане, когато тези страни влязат в ЕС. Искаме хората в тези страни да усетят полза и да се подготвят максимално бързо. Затова имаме Пътна карта за намаляване на цените на роуминга и първите крачки са свързани с мерки за прозрачност", заяви еврокомисарят Мария Габриел. 

"ЦИФРОВА ЕВРОПА": 9 млрд. евро за цифровизация и изкуствен интелект

В момента има регионално роуминг споразумение между четири държави, като към него трябва да се включат и Албания, и Косово.

"Имаме ясно съгласие, че от юли 2019 г. пада цената на преноса на данни до 0,70 евро за мегабайт. За да падне цената на гласовите обаждания и на SMS-те ще има мониторинг от страна на местните регулаторни органи като до 3- 4 години трябва да има видим резултат", каза още Мария Габриел. 

20 000 души за 5 месеца в София заради европредседателството (ВИДЕО)

"Имаме политически споразумения за намаляване на цените на роуминга и това дава възможност след мониторинг да започне намаляване на цената за преноса на данни", коментира Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.