Каква е историята на Мариама и Кристина, на които беше разрешено да пребивават законно в страната ни?

За пръв път у нас съдът призна правото на гей семейство да пребивава законно в страната ни, въпреки че хомосексуалните бракове официално не са разрешени.

Докато свири на пианото французойката Мариама Диало, с баща-мюсюлманин от Африка и майка-католичка от Холандия, иска да не я съдят, само защото е избрала за своя законна съпруга Кристина Палма.

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО: Български съд с решение в полза на гей двойка

Оженили се през 2016 г. в Нормандия. Живели в последните 14 години в девет държави. В България попаднали в русенското село Паламарца.

Властите първо разрешават на австралийката Кристина да се установи в София, защото е женена за европейска гражданка. После обаче дирекция „Миграция” на МВР отказва. Преди дни Административният съд все пак решава, че Кристина има право да остане. Според юристите не значело обаче, че България признава гей браковете. Дори юридически погледнато не било лошо еднополовите бракове да се запишат някъде в закона.

Без значение какви премеждия са минали, Мариама и Кристина засега остават у нас. Говорят свободно за сексуалността си и за брака.

Извън веселата страна обаче е реалността на институциите. Засега остават в България. За да имат гражданство, един ден им трябва най-малкото чист български. Но не са съвсем готови.

Към критиците семейството има послание - да отидат да си поговорят и после да критикуват.

Цялата история на Кристина и Мариама гледайте утре сутрин в предавнето "Здравей, България".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.