Водната стихия е отнесла цели улици

Три общини в Северозападна България обявиха бедствено положение след проливните дъждове от снощи.  Това са Мизия, Хайредин и Борован. 

Проливни дъждове превърнаха улиците на Мизия в кални реки. Има и наводнени жилищни сгради.

Зрители ни изпратиха снимки, на които се виждат как улиците са залети от кал и вода, а приземните етажи и магазини са наводнени. Водната стихия е отнесла цели улици, наводнени са и градини и земеделски земи.

Проливният дъжд връхлита Мизия през нощта. За разлика от друг път, обаче, не река Скът е причина за наводнението. Приливната вълна била поне метър и половина и дошла от друго място.

„Водата идваше от Селановския дол. Събудиха ни в 2:30 часа през нощта”, разказва Васил Гетов.

Какво ще бъде времето до края на юли?

Стихията напълно разрушила улиците, по които минала. Изровени са цели плочи асфалт. Пред очите на уплашените хора водата повлякла кола и я хвърлила в реката. Водата е влачила със себе си и огромни количества кал. С нея са пълни градините на хората. Наводнени са приземни етажи и мазета.

„Инфраструктурата според мен е силно пострадала. По интересното е, че повечето щети са във високата част, а не в ниската, както обикновено”, обясни Николай Димитров, началник на Противопожарната служба във Враца.

За щастие щетите са само материални. Няма пострадали хора.

Язовирите в областта изправиха хората на нокти. Отново преля яз. „Рогозен-1”.  Оттокът от язовира е над 15 кубични метра в секунда. Засега ситуацията е под контрол благодарение на изградените сифони и помпи.

По отношение на времето се очаква стабилизиране. Валежите ще намалеят. Към края на седмицата се очаква температурите да достигнат между 28 и 34 градуса. От неделя нататък картината ще се промени. По разпореждане на регионалния министър Николай Нанков в Мизия са изпратени 10 тежки багера, които помагат в чистенето на града.

Репортер: Николай Василковски

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.