Само през пролетта има регистрирани повече от 1000 земетресения в Бавария, Саксония и Чехия

Зачестилите земетресения в Бавария, Саксония и съседните чешки земи са повод геофизиците да излязат публично с въпроса дали вулканът под германската провинция Бавария се пробужда, съобщава БГНЕС.

ОТ ДРОН: Отново спиращи дъха кадри на вулкана Килауеа (ВИДЕО)

„Регистрираме засилена активност“, потвърди Торстен Дам от германския Център за геофизични изследвания в Потсдам. Той посочи, че земетресенията стават все по-силни и че цикличността намалява.

Само през пролетта има регистрирани повече от 1000 земетресения. Повечето от тях са били прекалено малки, за да бъдат усетени, но около дузина са изплашили хората наоколо.

Прекратиха търсенето на жертви на вулкана Фуего

"Смятаме, че наблюдаваме пробуждането на вулкан", каза Дам, добавяйки, че много неща сочат за това, като например фактът, че във водния басейн Егерер се оформя резервоар с магма.

"В продължение на три десетилетия измерванията в този регион показват нарастващ интензитет. Тъй като става въпрос за бавен процес, това е относително кратко време ", каза Дам.

Неговата теза се подкрепя от факта, че подземната активност от 1997 г. насам все повече се увеличава. Със сензори на дълбочина 400 метра Дам и международният му екип ще проучват подземните събития.

Почти 100 са жертвите на вулкана Фуего (ВИДЕО+СНИМКИ)

"С това ще имаме възможност да регистрираме още по-слаби трусове и да слушаме по-добре и по-надълбоко земята", обясни Дам, добавяйки, че се надява сондирането да започне тази година.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

 

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес