На предметите попадат археолози след разкопки в местността Силихляр

Скелет на 4000 години откриха археолози край Приморско. Археолозите започват археологическите разкопки, след като на повърхността излизат кости от иманярска инвазия.

„Скелетът беше открит в местността Силихляр, която се намира на 5 км от град Приморско. В същата местност преди няколко години открихме златно съкровище и продължихме работата по надгробни могили”, обясни за „Здравей, България” директорът на Историческия музей в Приморско Даниел Пантов.

Израелски археолози откриха керамични съдове на 2000 години

„Миналата година започнахме проучването на мащабна могила, която е висока 7 метра, а диаметърът й - около 100 метра. Първо попаднахме на големи изкопи. След разчиствавнето им, открихме гроб от Бронзовата епоха. В него имаше гробен инвентар, сред който открихме кана от Бронзовата епоха и кинжал. Очевидно гробът беше вторичен, защото беше в периферията на могилата”, разказа директорът на Историческия музей в Приморско.

Интересното в случая е, че над гробната яма, е открита единична ръка, която по мнение на археолозите, вероятно е положена там след извършено погребение. От вътрешната страна гробницата била изрисувана с червена боя, което пък било отличителна черта за погребение на знатен покойник.

Според археолозите скелетът е бил на изключително здрав човек. Въпреки това костите ще бъдат подложени на изследване.

Повече по темата гледайте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.