Решението е публикувано на сайта на комисията

КЗК забрани "Инерком" да купи ЧЕЗ. Решението беше публикувано на сайта на комисията.

Аргументите антимонополната комисия да каже „Не” на сделката са следните:

Продажбата можела да застраши националната сигурност заради важността на сектора.

ЧЕЗ и сега било с естествено монополно положение на пазара в Западна България. Но то можело да се засили, според регулатора, защото сега фирмата на Гинка Върбакова е в бизнеса с фотоволтаична енергия, която продава на борсата. ЧЕЗ, от друга страна, купува от борсата. Т.е. ако сделката беше одобрена, едното дружество на Гинка Върбакова неофициално би имало стимул да купува ток от другото дружество на Гинка Върбакова.

КЕВР ще може да се произнася за важни енергийни сделки

От "Инерком" изпратиха официално съобщение, в което се казва, че са изненадани от решението на КЗК. Щели да решат в следващите дни как да реагират.

Почти същото отговориха за NOVA и от чешката компания-майка на ЧЕЗ - че ще се запознаят с решението и ще преценят какво следва.

Енергийният министър Теменужка Петкова увери, че електроенергийната система в страната е защитена. Но коментар за решението на КЗК нямаше.

По отношение на решението на КЗК, нека е ясно, че ние сме правова държава и всяка институция действа спрямо нейните компетентности. КЗК е взела решение, което е мотивирано. Ние няма какво да коментираме по тази тема”, заяви Петкова.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да коментира решението на КЗК. Комисията е уважаван, независим регулаторен орган с ясно разписани компетентности. Той е изложил своите мотиви върху 28 страници, с които тепърва ще се запознаем”, каза председателят на регулатора Иван Иванов.

От опозицията поздравиха антимонополната комисия: били признали точно техните аргументи защо сделката не трябвало да се случва. И подканиха правителството още отсега да каже, че иска да участва в следваща процедура за продажбата на ЧЕЗ.

БСП внесе 200 000 подписа за спиране на сделката за ЧЕЗ

Откакто избухна скандалът с ЧЕЗ, парламентарната група на БСП последователно и аргументирано изразяваме съмнение, че тази сделка не отговаря на българските закони. Днес имаме първото потвърждение за това”, заяви народният представител от „БСП за България“ Крум Зарков.

Патриотите искат държавно участие в най-голямото ЕРП, което доставя ток на повече от 3 млн. души. И са предложили критерии, според които КЕВР да се произнася последна в подобни сделки. Щели да ги обсъждат след лятната ваканция.

Решението на КЗК не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Пълният текст на решението е достъпен в публичния електронен регистър тук: http://reg.cpc.bg/. Ето и част от него:

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД.

В процеса на проучване комисията установи, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Също така сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи, пише още в решението.

Петкова: Няма икономическа логика държавата да си върне собствеността на ерп-тата

На пазара на разпределение и снабдяване/доставка на ел. енергия придобиваната група е с естествено монополно положение за територията, определена в издадените й лицензии за осъществяване на тези дейности. Паралелно, ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД формират съществен пазарен дял на база търгувани количества ел. енергия на свободния пазар, казват от КЗК.

Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. С оглед широкия обхват от дейности на придобиваните дружества и тяхното значение за електроенергийната система на България, е налице основание да се приеме, че настоящата концентрация е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражения на националната сигурност.  Комисията счита, че наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя страна би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари, се казва в заключението на комисията.

"Инерком": Не сме участвали в подготовката на ценовото заявление, изготвено е от ЧЕЗ

Сделката между ЧЕЗ и "Инерком" беше подписана на 23 февруари в Прага. Развитието на електроенергийната сага идва почти пет месеца по-късно - с неодобрението на регулатора.

Скандалът с продажбата на ЕРП-то избухна в началото на годината - заради съмнения как ще успее пазарджишкото дружество на Гинка Върбаова да купи чешкото на "ЧЕЗ Груп". След умуване от къде ще дойдат парите, държавата предложи да участва с контролен пакет. После се отказа.

Енергийният министър първо подаде оставка, за да няма съмнения, че е в конфликт на интереси заради повече от 20-годишното си лично познанство с Гинка Върбакова. После Петкова остана на поста.

В парламента се създаде специална комисия по темата, която приключи с препоръка за ревизия. 

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ беше "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката трябваше да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.