Това отговори на студент от УНСС министърът на енергетиката

Няма икономическа логика държавата да си върне собствеността на електроразпределителните предприятия. Това отговори на студент от УНСС министърът на енергетиката Теменужка Петкова  на 15-ия Младежки икономически форум.

Тя припомни, че още през 2003 г., на база на стратегията, която е приета, правителството е заложило като опция държавата да излезе от този бизнес. Петкова не пожела да коментира дали приетата тогава стратегия е правилна или не, но беше категорична, че ако сега изведнъж държавата поиска да си върне собствеността на електроразпределителните предприятия, няма икономическа логика за това, предаде БТА.

КЕВР: Драстичен скок в цената на тока няма да има

Министър Петкова потвърди думите си и в отговор на журналистически въпрос добави, че българската държава много отдавна е взела решение да напусне електроразпределителните предприятия. Освен това в момента текат арбитражи с електроразпределителните предприятия и страната ни трябва да бъде изключително прецизна и внимателна, когато се вземат подобни решения, добави тя.

Петкова: Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да промени цената на тока

Енергийният министър изтъкна, че държавата има достатъчно лостове, чрез които да контролира дейността на тези електроразпределителни предприятия и на енергийните предприятия като цяло, като тази гаранция е Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Петкова бе категорична, че интересите на българските потребители и бизнес са защитени в максимална степен. 

Манолова сезира КС за липсата на право на гражданите да обжалват решения на КЕВР

Теменужка Петков посочи, че ако някое от енергийните или електроразпределителни предприятия не изпълнява своите задължения по лиценз има възможност съответните собственици да бъдат отстранени, като на тяхно място да бъде назначен особен управител. Тя подчерта, че не ЕРП-ата определят цената на електроенергия. Затова тя заяви, че битовите потребители трябва да бъдат спокойни и да не допускат манипулации на тази тема, защото цената на тока се определя от КЕВР.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.