Решение ще бъде взето в края на юни

Драстичен скок в цената на тока няма да има,  увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той опроверга медийни публикации за поскъпване, като обясни, че ги приема като опит за натиск върху независимия енергиен регулатор. 

Петкова: Смяната на собствеността на ЧЕЗ няма да промени цената на тока

На лидера на опозицията Корнелия Нинова дал информация какво увеличение на цените искат от ЧЕЗ, защото бил длъжен да отговаря на въпроси на депутати. 

ЧЕЗ иска най-голямо поскъпване на тока в сравнение с другите ЕРП-та у нас

На очакванията на хората колко скъп ток ще плащат от 1 юли, той отговори така: "Заявлението, че няма да има драстично увеличение на цената на електроенергията за регулиран пазар, почива на две основи. Първо, на политиката, която води КЕВР в последните 3 години - консвервартивна, която не позволява сериозни изменения. Ние не сме корпоративен орган, който да приема направените искания от дружествата, а трябва да отчете, че обществен интерес означава баланс на защита на интересите от производител по веригата до крайните потребители. Комисията отчита само необходимите разходи, които дружествата заявяват в своите заявления".

Манолова сезира КС за липсата на право на гражданите да обжалват решения на КЕВР

Той добави: "Българските граждани и бизнесът трябва да са спокойни, защото КЕВР ще защити обществения интерес с решението, което ще вземе в края на юни".

Екипи на регулатора започват проверки на триете ЕРП-та от другата седмица, за да се разбере дали са инвестирали в енергийната система толкова, колкото са обещали. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.