За почти цялата централна част от страната има предупреждение за опасно време

След двата слънчеви почивни дни в първия работен ден от новата седмица са обявени кодове за дъждове и опасност от градушки. До обяд ще има слънце. След това постепенно ще се заоблачи и ще завали. Очакват се силни гръмотевични бури и градушки. Температурите ще са между 28 и 33 градуса в най-топлите часове.

ВНИМАНИЕ! ОПАСНО ВРЕМЕ

За почти цялата централна част от страната има предупреждение за опасно време. Това означава очаквани валежи на повечето места около 20-25 литра на квадратен метър. За вторник предупрежденията са още по-сериозни. В Югоизточна България се очакват валежи до 50-60 литра на квадратен метър.

ВРЕМЕТО ПО ЧЕРНОМОРИЕТО

Черноморието е сред малкото области без предупреждения за опасно време. Въпреки това след обяд ще се заоблачи и там. Ще има кратки валежи и гръмотевици. Температурите ще са около 27-29 градуса.

ВРЕМЕТО В ПЛАНИНИТЕ

Над планините около и след обяд ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. По билата ще духа слаб до умерен западен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 24 градуса, на 2000 метра – около 17 градуса.

ВРЕМЕТО ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА

Нощта срещу вторник ще е особено критична, тъй като ще вали интензивно в Югоизточна България. Най-сериозни количества дъжд се очакват в районите на Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Свиленград. Повече слънце ще има от сряда нататък. Бавно температурите ще се върнат към летните стойности – около 29-30 градуса.

ВНИМАНИЕ! ОПАСНОСТ ОТ ПОРОЙНИ НАВОДНЕНИЯ

Рискът от наводнения в следващите два дни е сериозен в резултат на очакваните количества валежи. В Северна България зоните в риск са планинските притоци на Янтра и горното течение на река Ботуня. На Югоизток – реките Средецка и Русокастренска. Системата за ранно предупреждение на река Арда прогнозира покачване на водите в целия водосбор. Най-сериозно е предупреждението за река Елбасан дере край Крумовград.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.