За овладяване на огнената стихия се борят повече от 600 пожарникари

Увеличава се броят на загиналите в пожарите край Атина. По официална информация на кмета на Рафина Евангелос Бурнус, загиналите вече са над 60 души. Сред тях е и 6-месечно бебе, което е починало от задушаване. 

По първоначални данни 16 от жертвите са непълнолетни. Четирима от загиналите са се удавили, а останалите са били погълнати от огнените пламъци.

Над 160 души са настанени в различни болници с много тежки изгаряния, като 11 от тях са в критично състояние.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОЖАРИТЕ КРАЙ АТИНА

Броят на жертвите нарасна драстично, след като недалеч от брега, в курортното селище Мати, бяха открити 26 тела. Предполага се, че те са се опитали да стигнат до морето, бягайки от пламъците, но не са успели и са били застигнати от стихията. Стотици други са имали късмет и са намерили спасение във водата.

Повечето жертви са се оказали блокирани в района на Мати, на 40 км североизточно от Атина. Те са загинали в домовете и колите. Властите обявиха извънредно положение в областта Атика, където се намира и столицата. Премиерът Алексис Ципрас прекъсна посещението си в Босна, за да координира борбата с пожарите. 

Борбата с огъня продължава. През цялата нощ спасителни екипи не спираха да евакуират с лодки и хеликоптери хората в засегнатите от пожарите райони. Все още обаче има хора в неизвестност. Сред тях са и десетина туристи, избягали с лодка, които все още се издирват. Има и хора, които все още са блокирани в домовете си. Сформиран е кризисен щаб. 

Туристите започнаха да напускат страната. Засега трафикът на летището в Атина се извършва нормално. Всички полети излитат и кацат по разписание.

Борисов предложи помощ за засегнатите от пожарите райони в Гърция

За овладяване на огнената стихия се борят повече от 600 пожарникари и над 300 пожарни автомобила. Огънят е погълнал над 200 къщи, изпепелени са повече от 200 автомобила. Електрозахранването прекъсва.

Очаква се днес в гръцката столица да пристигнат 60 огнеборци от Кипър, които да се включат в гасенето на пожарите. Очаква се към тях да се присъединят пожарникари от Америка. Гърция получи предложение и от Испания за помощ в гасенето на пожарите. България също предложи помощ на Гърция в борбата с пожарите в Атина. 

„В този тежък момент, дори и най-искрените думи на съчувствие не могат да компенсират загубата на човешки живот и нанесените вреди. България изразява своята солидарност и е готова, в случай на необходимост, да окаже помощ и съдействие за преодоляването на огнената стихия“, пише българският президент Румен Радев в съболезнователен адрес до президента на Гърция. 

Захариева изпрати до гръцкия си колега съболезнования за жертвите в пожарите

„Изразяваме най-дълбоко съчувствие към пострадалите и близките на загиналите в огнената стихия, обхванала Гърция. България има готовност за оказване на техническа помощ за Гърция с 50 пожарникари и два пожарни автомобила”, заяви премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас. По думите на Борисов, МВР е в готовност да предприеме незабавна организация при постъпило искане от страна на Гърция за получаване на международна помощ, модулът ни за наземно гасене на горски пожари да бъде приведен в готовност за участие по линия на механизма за Гражданска защита на ЕС. 

Няма данни за пострадали българи при пожарите в Гърция

„Жертвите вече са над 24 души, като между загиналите има и малки деца. Има и 6-месечно бебе. Много хора са настанени в болници в тежко състояние. Ситуацията е много тревожна. Цяла нощ частни яхти и рибари с лодки спасяваха хората, които се хвърлиха в морето, за да се спасят. Предполага се, че над 400 души са се хвърлили в морето, като до този момент са спасени само 100 души”, разказа за „Здравей, България” специалният пратеник на NOVA Бойка Атанасова. 

Ципрас: Цялата държавна машина е впрегната в борбата с огнената стихия

„Ситуацията в Гърция излезе извън контрол”, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, който прекъсна посещението си в Босна, за да координира борбата с пожарите.  

ОГРОМНИТЕ ГОРСКИ ПОЖАРИ СТИГНАХА АТИНА: Евакуация на цял квартал (ВИДЕО+СНИМКИ)

„За щастие морето ни спаси и влязохме във водата, защото пламъците ни преследваха през целия път до водата. Изгоряха ни гърбовете и се потопихме във водата. Напомни ми за изригването на Везувий в Помпей. Казах си, че трябва да бягаме, за да се спасим. Беше ужасно!”, разказва Костас Лаганос, жител на Мати.

 

Огънят се разпалваше толкова бързо и не осъзнавахме какво се случва. За първи път виждам нещо подобно, но успяхме да се спасим. Бяхме като ято пчели във водата, всички стояхме един до друг”, разказва Нана Лагану, жител на Мати.

„За щастие нямаме информация за българи, които да са пострадали или да са в утежнена ситуация. Снощи, веднага след като разбрахме за това, което се случва, лично се свързах с нашия временно управляващ посолството в Атина. Дал съм разпореждане там да бъде сформиран 24-часово действащ кризисен щаб, който да бъде на разположение на гражданите, които имат нужда от помощ или информация. Външното ни министерство също е постоянно на линия и сме в готовност да реагираме. Нека никой не прибягва до каквито и да е самоволни действия, тъй като наистина много е тежко положението, борбата с пожара продължава и нека никой не излага себе си или околните на риск”, заяви за „Здравей, България” зам.-външният министър Георг Георгиев.

Кризисен щаб е сформиран в посолството на България в Атина (ВИДЕО+СНИМКИ)

По разпореждане на заместник-министъра в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220. До момента обаче, няма български граждани, които да са търсили помощ от посолството ни в Гърция, няма и данни за засегнати или бедстващи наши сънародници вследствие на пожарите. 

Репортери: Бойка Атанасова, Методи Владимиров, Габриела Андреева

ВСИЧКО ЗА ОГНЕНИЯ АД В ГЪРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.