Спасителни лодки продължават да обикалят плажовете в търсене на оцелели

Невероятна трагедия. С тези думи гръцкият премиер описа горските пожари, при които загинаха 80 души. Над 30 души се водят за изчезнали. Пострадалите са 164, сред които 23 деца. Сред ранените има и една българка, която е настанена в болница. По думите на кмета на Рапина броят на загиналите скоро може да надмине 100 души. 

„Очаква се броят на жертвите да нарасне”, каза говорителят на пожарната. 

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви тридневен траур за десетките жертви на горските пожари в района на Атина. 

В курортното селце Мати няма ток, няма вода, а полиция забранява придвижването. 

ЖИВОТ ПОД ПЕПЕЛТА: НЕВИЖДАНАТА ТРАГЕДИЯ В АТИНА - В СНИМКИ (ГАЛЕРИЯ)

Стотици доброволци помагат, основно носят минерална вода. Над 600 пожарникари и 300 пожарни коли се бориха с огъня. Изгорели са над 1500 къщи. 

Екипите на полицията и Пожарната са разпределенеи в няколко основни горски територии, една от които е местността Пентели. Целта е да се ограничи евентуалното ново разрастване на тлеещите огнища, защото температурата в района е доста висока, а периодично се появява силен вятър. Водолази цяла нощ претърсваха бреговата част около морето. 

 

Огромна вълна на съпричастност залива южната ни съседка. Хората се редят на опашки пред кръводарителските центрове, а хората носят минерална вода на нуждаещите се. Осигурени са помощи за хората, останали без дом. 

ОГНЕН АД: Как реагираха властите в Гърция?

Гърция създаде специален интернет сайт (https://missingpeople.audax.gr/), в който бяха вписани изчезналите при горските пожари в областта Атика. В него всеки може да напише имената и да публикува данни и снимка за своите  близки, роднини и приятели, които са в неизвестност. Само за няколко часа след пускането на страницата, в нея вече се издирват 35 души. Сред тях има и много малки деца.

България е в готовност да помага на Гърция

Започна и оценка на щетите след пожарите. По последни данни 98% от постройките в Мати са напълно унищожени. Властите задържаха четирима души за мародерство. 

Спасителни лодки продължават да обикалят плажовете в търсене на оцелели. Хора, преживели пожара, сравниха случилото се като изригването на вулкана Помпей през ‘79-а година преди новата ера, когато хиляди хора са погребани живи. 

„Беше наистина ужасна ситуация. Имаше много дим, много пепел във въздуха и трябваше да тичаме от хотела. Бягахме по плажа, но пламъците ни застигнаха. Трябваше да влезем във водата и да се гмурнем вътре, за да не ни се запалят главите и косата. Чакахме няколко часа, докато ни спасят. За да се върнем в хотела, стояхме доста, докато дойдат лодките, за да ни спасят”, разказва Джейкъб Макинен. 

Създадоха сайт, в който да се вписват изчезналите при пожарите в Гърция

„Българи са се обаждали на отворените телефони в Посолството на България в Гърция, за да съобщят, че имат проблеми с придвижването”. Това заяви за „Здравей, България” Васил Иванов, временно изпълняващ длъжността посланик на България в Атина.

„В районите, засегнати от пожарите край Атина, има много българи, които работят там. Досега нямаме информация, която да показва, че някой друг български гражданин е засегнат от пожарите”, добави посланик Васил Иванов.

„Стресът е голям, огънят да е близо до теб. Къщата ти гори. Ти си в чужда държава. Хората крещят. Това не се преживява. Просто мислиш,че гориш. Тичаш. Виждаш изгорели хора. Видях изгорели хора”, разказа Кристина Тасева.

Кристина е една от многото българи в района на тежкия пожар. Разказва,че пламъците са дошли от нищото, огънят обаче е бил толкова силен, че за минути е обхванал всяка една къща.

„Имаше много наредени трупове. Това беше просто една трагедия. Видях го с очите си”, казва тя.

АПОКАЛИПТИЧНА КАРТИНА: Опустошителният пожар в Атина (НЕИЗЛЪЧВАНИ КАДРИ)

По разпореждане на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220

ВСИЧКО ЗА ОГНЕНИЯ АД В ГЪРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.