Десетки къщи са наводнени, отнесени са пътища и мостове в района

В Тетевенско бедственото положение остава в сила. Днес нивото на водата се покачи, вместо да спадне. Това се дължи на излелите се валежи, които продължават да засягат района. Половин метър е необходим, за да прелее водата и да залее къщите в Градежница.

100 литра на квадратен метър се изсипаха над тетевенските села Градежница и Глогово. Бедствено положение е обявено за територията на цялата община. Мъж е загина при инцидент под връх Червен край Тетевен, докато се опитвал да премине през придошлите води. Десетки домове бяха наводнени.

Най-пострадалото село от наводненията е Градежница, а улица „Люляк” прилича на река. Десетки къщи са наводнени, бяха отнесени пътища и мостове.

През нощта Свлачища са затворили пътя към село Черни Вит. от тази сутрин той вече е проходим. Комуникацията с Градежница през деня също беше прекъсната - нямаше електричество, водоснабдяване, а мобилните оператори нямаха обхват. 

„Цяла нощ не спря да вали. Проблемите тази нощ бяха основно в село Черни вит, където имаше временно затваряне на пътя. Достъпът до село Черни вит беше спрян поради излизане на реката върху пътя. Освен това има и едно голямо свлачище. Екипите се бориха цяла нощ. Пътят в момента е отворен, но работата там ще продължи. Друг проблем, който имаше беше излизане на реката в квартал „Платена” в Тетевен, където с временни диги от чували с пясък, както и от инертен материал реката беше спряна”, обясни за „Здравей, България” кметът на Тетевен Младена Бояджиева.

Жертва на пороите и бедствено положение в Тетевен (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Имаше 17 бедстващи деца, които бяха в една вила в село Гложене. С помощта на екипите на Пожарната тези деца са извадени от вилата и са в безопасност. Залята е пречиствателната станция на село Гложене, също от реката. В село Градежница бяха отводнени всички къщи, които бяха залети. Днес продължаваме с работата с тежка техника за отклоняване на водата в руслото на реката, за да може тези улици да бъдат отводнени напълно”, каза още кметът на Тетевен Младена Бояджиева.

По думите й има проблеми и с трите махали в село Глогово, които са откъснати от селото, защото са скъсани два моста.

„Там може да се стигне само с коне и пеша. Днес ще предприемем спешни мерки за възстановяването на тези мостове”, добави кметът на Тетевен.

Комисия ще оцени щетите, причинени от наводнението.

„Тази нощ беше безсънна. Това не се случва за първи път. Реката залива къщата ни за трети път от 2000-та година насам. Тогава решиха да направят мост. Искаха да направят корекция на реката, но такава не беше направена”, разказа мъж, чиято къща е сред наводнените в село Градежница.

Регионалният министър Николай Нанков посети бедстващия регион и отправи критики към водоснабдителното дружество. 

"Имам критики към ВиК дружеството и ще има санкции части от Тетевен са на воден режимът", каза министърът.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.