Не е имало лекарска грешка, довела до смъртта на Ренета Томова, заявяват от лечебното заведение

Не е имало лекарска грешка, довела до смъртта на родилка в сливенската болница. Това твърдят в първия си коментар по случая от лечебното заведение.

От там отрекоха и твърдението на близките на починалата жена, че при раждането са използвани удари в корема.

СЛЕД СМЪРТТА НА РОДИЛКА: Как се отнасят лекарите към бъдещите майки?

Не е имало време за секцио при раждането на малката Мария и форцепсът е бил единственият вариант пред екипа, заяви директорът на болницата Весислав Петров.

„Раждането е започнало като нормално раждане. В един момент напъните на родилката са станали неефективни, главата на детето вече е била прорязала, затова се е наложило раждането да бъде с инструмент. Родилката след като се влошава, й е направен скенер. Няма счупени ребра. Няма счупена ръчичка и на детето. Никой не е скачал върху родилката, няма такова нещо. Възможно е някой да я е натискал”, заяви Весислав Петров, директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" – Сливен.

СЛЕД СМЪРТТА НА РОДИЛКА В СЛИВЕН: Етичната комисия на БЛС се самосезира

Вътрешната проверка на болницата показала, че лекарският екип е действал адекватно по време на тежкото раждане и никой не знае защо се е стигнало до трагедията ден и половина по-късно. Тогава майката рязко се влошава и постъпва спешно в реанимация с белодробен оток, задушаване и високо кръвно. Там лекарите не успяват да я спасят.

Следствието назначи тройна медицинска експертиза, която ще се извърши в университетската болница в Стара Загора. Резултатите трябва да бъдат готови до 10 дни. 

И днес от болницата оказаха да дадат на близките епикризата на Ренета. Никой не отговори и на многото им въпроси за причините за трагедията.

Състоянието на новородената Мария се подобрява. Тя се роди с пареза на ръката и отоци по главата. 

Пред болницата в понеделник имаше и протест. Да подкрепи семейството дойде и Михаела. Преди три месеца тя ражда близнаци след секцио при същия екип в сливенската болница.

Четири дни нещо не беше, както трябва и се надуваше все повече и повече, умирах от болки. Заведоха ме в хирургия, на които благодаря, и там ми отрязаха дебелото черво. Казаха, че е перитонит с перфорация. Тръгваш за щастие, а се връщаш с трагедия”, заяввява Михаела.

ИНЦИДЕНТ ПРИ РАЖДАНЕ: Жена почина в болницата, близките искат разследване

Михаела все още не се е възстановила напълно, предстоят й още операции.

Междувременно майки в социалните мрежи настояха за законови промени, забраняващи раждане с натиск върху корема.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.