"Животът има такъв смисъл, какъвто аз пожелая да му придам", казва писателят

Любимият автор на жените Паулу Коелю празнува 71-ия си рожден ден.

Той е роден в Рио де Жанейро през 1947 г. Баща му е инженер, а майка му – домакиня и ревностна католичка. От малък Паулу е въвлечен в света на поезията и писането. 

Днес, той е един от най-известните съвременни автори в света. Коелю е най-продаваният чуждестранен писател в България за 21 век.

ЦИТАТИ ОТ ПАУЛУ КОЕЛЮ ВИЖТЕ ТУК

Родителите на Паулу не оценяват таланта му. Изпращат го в психиатрични клиники три пъти, в една от която го подлагат на електрошок. Лекар се произнася с диагнозата шизофрения, но "лудият" Паулу бяга от клиниката и се прибира у дома.

Базар на изкуствата в Борисовата градина (ВИДЕО+СНИМКИ)

Свикнал идеите му да не се възприемат, Паулу се лута в света на изкуството, където търси убежище за наранената си душа. Постъпва в любителски театър и иска да се занимава с журналистика.

Неразбирането от страна на семейството му, го превръща в бунтар. Записва се да следва „Право”, но започва да се движи в средите на хипита и свободомислещи хора и пише статии, проповядващи свобода. Става хипи и за известно време – наркоман. През 1972 г. се захваща с писане на текстове на песни, които му носят добри печалби.

"КЪСИ РАЗКАЗИ": Писателят, който търси гроба на Левски

През 1988 г. Паулу Коелю издава „Алхимикът“, която има небивал за бразилски писател успех и 14 години по-късно е обявена за най-продаваната книга, написана на португалски език, за всички времена.

Писател съветва родителите да оставят телефоните и да говорят с децата си

През следващите години Паулу Коелю продава над 50 милиона копия от книгите си, преведени на 56 езика, в 150 страни.

Получава множество литературни награди, включително престижната International IMPAC Dublin Literary Award за „Вероника решава да умре”.

Стажант-редактор: Мариела Иванова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.