Ирландия е страна, в която католическата църква се опитва да си възвърне доверието на хората на фона на множеството секс скандали

Папа Франциск пристигна в Дъблин за историческа двудневна визита в Ирландия – страна, в която католическата църква се опитва да си възвърне доверието на хората на фона на множеството секс скандали, съобщава АФП.

Папа Франциск заяви, че споделя „срама и болката” заради провала на Католическата църква, която по думите му не е успяла да се справи по подобаващ начин с продължилите години наред скандали за сексуално посегателство, съобщава АФП. "Невъзможността на църковните власти ... да се справят с тези повтарящи се престъпления, с право предизвиква възмущение и остава източник на болка и срам за католическата общност. Аз самият споделям тези чувства", каза Светият отец, застанал редом до ирландския премиер Лео Варадкар.

Папата моли за прошка за скандалите със свещеници педофили (ВИДЕО)

Самолетът на Светия отец „Пастир Едно” кацна на летището в ирландската столица, където папата бе посрещнат с букет от бели и жълти рози, обвити в ирландския флаг. Стотици хиляди вярващи и над 1000 журналисти се очаква да проследят обиколката на Фрнциск с неговия папамобил по улиците на Дъблин, преди Светият отец да посети приют за бездомни и да изнесе реч на стадиона „Кроук парк”. Кулминацията на папската визита ще е в неделя, когато Франциск ще изнесе меса на открито във „Финикс парк” пред 500 000 вярващи – близо една десета от населението на страната.

Това е първата папска визита в Ирландия от близо 40 години – през 1979 година покойният папа Йоан Павел Втори изнесе меса пред 1,5 милиона души в Дъблин.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.