Скандалът със сексуалните посегателства срещу деца, извършени от свещеници, са отворена рана, коментира Франциск

Скандалът със сексуалните посегателства, извършени от свещеници, са отворена рана, която трябва да бъде лекувана "твърдо и решително", заяви днес папа Франциск през втория ден от посещението си в Ирландия, информира ДПА.Тази открита рана ни предизвиква да бъдем твърди и решителни в постигането на истината и справедливостта, каза папата в Богородичното светилище в Нок, главния ирландски храм, посветен на Дева Мария. Думите му бяха аплодирани от събралите се. Моля за Божията прошка за тези грехове и за скандала и предателството, почувствани от толкова много хора в Божието семейство, каза Франциск.

Папа Франциск - на историческа визита в Дъблин (ВИДЕО)

При първото папско посещение в Ирландия от близо 40 години главата на Римокатолическата църква се срещна с 8 жертви на сексуални посегателства на свещеници и на институции на църквата. Той заяви, че ще поиска по-голяма ангажираност за премахването на този "бич", предаде Ройтерс.

Натискът върху папата се засили днес, след като бивш високопоставен представител на Ватикана обвини папата, че е знаел за твърденията за сексуално насилие, извършвано от известен американски кардинал, в продължение на пет години, преди да приеме оставката му миналия месец. Тези обвинения бяха отправени от архиепископ Карло Мария Вигано. Той бе папски посланик във Вашингтон от 2011 г. до 2016 г. Вигано днес каза, че е информирал ватикански представители още през 2006 г. за действията на Тиодор Маккарик, бивш архиепископ на Вашингтон и един от най-висшите католически духовници в САЩ. Вигано призова папата да подаде оставка.

Папата моли за прошка за скандалите със свещеници педофили (ВИДЕО)

Днес по време на визита си в Ирландия папата Франциск осъди това, че институции, управлявани от Католическата църква, са лишили ирландски деца от невинност и са ги отнемали от майките им, за да ги дадат за осиновяване, тъй като майките им не били омъжени, предаде Асошиейтед прес. По този начин той засегна мрачната ирландска история за принудително осиновяване, отбелязва агенцията.

Вчера той се срещна с осиновени деца, които го призоваха да осъди тази практика. Те поискаха извинение от отговорните монахини и да се гарантира на майките, че могат вече да търсят децата си без страх, че това е грях. Някои от дошлите в Нок, където през 1879 г. група местни видели привидението на Дева Мария, казаха, че папа Франциск трябва да получи шанса да се справи с проблемите, разтърсващи Католическата църква от години.

Очаква се главата на Римокатолическата църква по-късно днес да отслужи литургия пред 500 000 души в парка Финикс в ирландската столица. По същото време са планирани протести на жертви на сексуални посегателства, извършени от католически свещеници в Дъблин.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.