Другите две задържани по случая също са с най-тежката мярка за неотклонение

Вълчо Арабаджиев беше арестуван в съдебната зала. Майка му и баща му все още се издирват. Според адвоката им скоро щели да си дойдат от чужбина.

Само за седмица две коренно противоположни съдебни решение. Първите пуснаха Вълчо срещу 20 000 лева гаранция. Вторите го задържаха под стража, а белезниците щракнаха в съдебната зала. Прокурорите искаха точно това. Адвокат Илиян Василев определи случващото се като политическа или икономическа поръчка. След 5-часово заседание съдът реши, че в ареста за постоянно остават и двете обвинени счетоводителки.

До дни Арабаджиеви се връщат доброволно в България

Вълчо Арабаджиев влезе в съдебната зала свободен. И излезе с белезници през задния вход, за да бъде върнат в ареста.

„Съдът изцяло уважи становището на прокуратурата, че има престъпление”, обясни прокурор Кирил Пейчинов.

„Появяват се съмнения за политически и икономически поръчки. Ако вие имате фирма и ви вземат всичко, ще ви се отрази ли пагубно?”, попита адвокат Илиян Василев.

СНИМКИ НА ВЪЛЧО АРАБАДЖИЕВ ВИЖТЕ ТУК

„Изрично съдът възприе тезата, че не се интересува от това изложение”, обясни прокурорът.

Адвокати и прокурори влязоха в остър спор и относно обвинението за източване на близо 9 милиона лева от държавния бюджет чрез две от фирмите на Арабаджиеви - Захарния завод в Пловдив и „Виктория груп”.

„Аз казвам, че няма никаква защита на обществения интерес, иначе нямаше да позволят една фирма да източва бюджета, да работи 3 години, защото тази преписка виси пред тях от 3 години и по нея няма обвинения”, обясни адвокат Василев.

КАЗУСЪТ "АРАБАДЖИЕВИ": Има ли доказателства за престъпление?

„Това е тактика на разследването, ние сме преценили така да действаме. Тоест изчаквали сте три години, това е тактика на разследване”, заяви прокурор Пейчинов.

В крайна сметка за апелативните съдии тактиката на прокурорите се оказа по-успешна и уважиха тяхното искане - Вълчо да остане в ареста.

„Те си знаят, че престъпление няма. Замислете се, че едно семейство показва 20 милиона и държавата казва, че са законни. После идва и ги взима, прави карнавал”, заяви адвокат Василев.

ЕВРОПЕЙСКА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ: Нови разкрития за незаконния бизнес на Арабаджиеви

„По отношение на парите в сейфа огромната част от тях са пачкитани, тоест с банков бандерол, който е от ЦКБ. Нито Арабаджиеви , нито техните дружества притежават сметки в тази банка”, заяви прокурор Пейчинов.

Пред съда Вълчо Арабаджиев каза, че не е предполагал, че по някакъв начин е нарушил законите у нас. Родителите му още се издирват. Според адвоката им било въпрос на дни да се приберат в България доброволно.

„Границите са задръстени от германци и това препятства идването им”, заяви адвокат Василев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.