Кандидатурата му бе излъчена на Коалиционния съвет на ГЕРБ и „Обединените патриоти”

Управляващите избраха нов кандидат за министър на транспорта. За поста ще бъде предложен бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. Предишният номиниран Александър Манолев се отказа.

След коалиционния съвет името на новия транспортен министър вече е ясно.

„Росен Желязков. Той е технократ, много добре запознат с информационните технологии”, обяви Волен Сидеров от „Обединените патриоти”.

Росен Желязков е познат още от първия кабинет на Бойко Борисов като главен секретар на Министерския съвет. В началото на настоящия мандат на ГЕРБ, Желязков отговаряше за електронното управление, а сега ръководи Комисията за регулиране на съобщенията. Той е и единственият обвинен за аферата „Костинброд” от изборите през 2013 г., затова, че не е упражнил контрол върху отпечатването на бюлетините за вота. През 2015 г. е оправдан.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ

„Мога да кажа, че той като администратор е дялан камък”, заяви Красимир Каракачанов.

А след коалиционния съвет управляващите поканиха президента Румен Радев на среща заради все още неподписания указ на държавния глава за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

„Да се изяснят абсолютно всички обстоятелства. Кое точно не е съгласувано, какви точно мотиви се искат. Всичко това ние сме готови да го представим. За да няма съмнения, че нещо се върши през неговата глава”, заяви Волен Сидеров.

„Съгласувателната процедура е задължителна при назначаването, но когато има волеизявление на самия главен секретар за освобождаването му, сами разбирате, че влизаме в съвсем друга хипотеза”, заяви Цветан Цветанов.

Александър Манолев не иска да е министър на транспорта (ВИДЕО)

А малко по-късно държавният глава отговори.

„Разбрах, че съм поканен на среща, на която няма как да отида, разбира се, особено когато лидерите се разминават с институционалния тон”, заяви президентът Румен Радев. За него темата била изчерпана, а отговорността - на премиера.

„Аз имам ангажимент единствено към неговото освобождаване като главен секретар на МВР, след всички провали на МВР, премиерът решава дали това е най-удачният избор за министър. Негово е решението - негова е отговорността”, заяви Радев.

Вицепремиерът Каракачанов обаче смята, че по-добра номинация от тази на Маринов няма.

Радев: Темата за указа за главния секретар на МВР е изчерпана

„Кажете ми кой друг министър може да се сетите за последни 26 години, който е започнал от редови полицай и се е издигнал до комисар и е станал министър?”, попита Каракачанов.

Управляващите очакват в четвъртък депутатите да могат да гласуват трите министерски оставки и номинациите за нови министри.

Кой е Росен Желязков?

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. Магистър е по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. В периода 1994-1995 г. е последователно юрисконсулт, старши юрисконсулт, а по-късно секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община. От 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право, член на Софийска адвокатска колегия. Бил е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“, Столична община (1998-1999 г.).

От 2003 г. до юли 2009 г. е секретар на Столичната община.

В периода 2011-2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

От 2009 г. до 2013 г. е главен секретар на Министерския съвет, а в периода 2014-2016 г. е съветник на министър-председателя по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

Ръководи и участва в процесите на изработването на редица концептуални и стратегически документи и програми в областите на електронното управление, местното самоуправление и местната администрация, публично-частното партньорство. Представлява българската страна в годишните срещи по инициативата за партньорство за открито управление (2011 г., 2015 г.). Координира българския принос по инициативите, свързани с европейските политики по изпълнението на Европейската програма за Глобален мониторинг на околна среда и сигурност.

Участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление.

От 30 септември 2016 г. с Решение на Министерския съвет е определен за председател на Държавна агенция „Електронно управление“.

С Решение на Министерски съвет от 20 декември 2017г. е определен за председател на Комисия за регулиране на съобщенията, като решението влезе в сила на 15 януари 2018 г.

На 17 септември коалционният съвет на управляващите обяви, че го номинира на министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.