Изпратихме петия по ред най-топъл месец август в историята

Посрещаме слънчев и топъл ден, в който термометрите ще гонят до 30 градуса през деня. Сутрин и вечер обаче все пак ни трябва яке, тъй като температурите ще са около 8 градуса в района на София, 10 градуса около Велико Търново и 11 в района на Благоевград.

ВРЕМЕТО ПО ЧЕРНОМОРИЕТО

Там ще е топло с дневна температура до 23 градуса на север и 24 градуса на юг. Температурата на водата е около 24 градуса с вълни до един метър височина.

ВРЕМЕТО ДО НАЧАЛОТО НА ЕСЕНТА

Последните прогнози показват, че първата порция хладен въздух, който приближава от запад в събота срещу неделя, най-вероятно ще ни пожали и до края на почивните дни няма да вали. Това ще стане по-късно – във вторник след обяд в планините на Южна и Югозападна България. Дневните температури обаче ще паднат значително още в понеделник.

Снимка: Любомир Калайджиев, "Моята новина"

ТРОПИЧЕСКА БУРЯ В ЕВРОПА

Интересен феномен наблюдаваме в Средиземноморието. Последните данни показват формирането на мощен циклон с показатели на тропическа буря – топло ядро, видимо око на бурята и силни ветрове в периферията. Това явление се нарича медикейн – комбинация от английските думи за ураган и Средиземно море.

БУРЯТА "АЛИ" ВЗЕ ЖЕРТВИ НА ОСТРОВА

Ветрове със скорост до 150-160 километра в час обърнаха тирове по магистралите, раниха десетки с падащи предмети от сгради и причиниха спиране на тока в много райони. Има и жертва в Ирландия. Ветровете са бутнали каравана от скалите край морето. Жената, която е била вътре, е загинала. Регистрирана е вече и втора жертва на силните ветрове.

ИЗПРАЩАМЕ ПЕТИЯ НАЙ-ТОПЪЛ АВГУСТ В ИСТОРИЯТА

Изпратихме петия по ред най-топъл месец август в историята. Това пресметнаха от Националната администрация за изследване на океаните и атмосферата. Глобалната температура на планетата през август е била с 0,74 градуса по Целзий над нормата за последните 100 години. Бедствията, свързани с климата през този месец август, са причинили щети за общо 3 милиарда щатски долара. Сметките са на една от най-големите застрахователни компании в света. 1,3 милиарда са щетите след огромните пожари в Калифорния, където през август загинаха 14 души. Почти 5 милиарда са щетите след наводненията в Индия, погубили над 500 души. От началото на годината досега общият размер на щетите от природни катастрофи възлиза на 22 милиарда.

Снимка: Марина Илиева, "Моята новина"

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.