Отстъпление от евроценностите ли ще е подкрепата за Виктор Орбан?

Необходимото мнозинство от две трети е събрано за безпрецедентния за Европейския парламент ход - да препоръча на Европейския съвет да активира член 7, който може да доведе до отнемане правото на глас на Унгария. Евродепутатите одобриха доклад, който обвинява Будапеща в системна заплаха за ценностите на ЕС. Отстъпление от европейските ценности ли ще бъде, ако българското правителство приеме позиция в подкрепа на Унгария и Виктор Орбан?

Унгария започна кампания срещу резолюцията на Европарламента

„На оперативно заседание в Министерски съвет бе решено министерствата, свързани с правенето на този тип политика, да изготвят позиция в подкрепа на Унгария. Самата позиция ще бъде предмет на ново заседание и тогава ще се вземе решение”, обясни в „Здравей, България” Искрен Веселинов от „Обединените патриоти”.

„Това е дебат за бъдещето на Европа. Единият вариант е да кажем какво мислим, а другият – да стоим в ъгъла и да гледаме да не ни забележат. Смятам, че заявихме една адекватна позиция”, на мнение е Веселинов.

Орбан отказва „Фронтекс” да пази границите на Унгария

За мен това „решение” е неадекватно поради три причини. За първи път чувам, че решение на правителство няма правна стойност. Това може би е някаква правна иновация. Второ, то е неадекватно, защото няма мотиви. На практика има една политическа поръчка да се измислят мотиви, които да оправдаят позицията на правителството. На трето място е неадекватно, защото е преждевременно. Орбан каза, че започва действия по обжалване на решението, което може да отнеме много време”, коментира Теодор Славев, политолог от Българския институт за правни инициативи.

„Говори се за върховенството на закона и дали е важно. Ако имаше и грам уважение към върховенството на закона, този доклад изобщо не трябваше да бъде допуснат за гласуване в Европарламента. Той е изготвен от една крайно пристрастна представителка на либералните среди. Изготвен е без изобщо тя да посети Унгария”, каза от своя страна Искрен Веселинов.

По думите му този доклад е повод, за да могат псевдо либералните среди в Европа да започнат своя поход срещу национално мислещите хора.

НАКАЗАТЕЛНА ПРОЦЕДУРА: Унгария може да остане без глас в ЕС

Българските представили в ЕП трябва да следят националния ни интерес. Да сме против тенденцията в ЕС нещата да се решават от европейските бюрократи. България също е потенциална жертва на едно подобно разпределение на мигранти. В позицията на Орбан всъщност ние виждаме собствената си позиция като български патриоти”, допълни Веселинов.

Според Теодор Славев става въпрос за страх, че би могло подобна процедура да бъде приложена и за България.

„В поне 10 от 12-те показателя в този доклад становищата важат и за нас. Те касаят липса на върховенство на правото, независимостта на институциите, свободата на медиите и т.н.”, поясни политологът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.