Причината е системна заплаха за ценностите на Евросъюза

Наказателна процедура срещу Унгария. Европейският парламент препоръча активирането на член 7 от договора за Евросъюза. Това означава, че на Будапеща може да й бъде отнето правото на глас. Причината е системна заплаха за ценностите на Евросъюза.

18 гласа повече от необходимото мнозинство от 2/3 в Европарламента събра докладът срещу Унгария. Член 7 е записан в договора от Амстердам от 1997 г., но е активиран за първи път едва за Полша. Унгария би станала втората държава-членка на ЕС, срещу която се активира такава наказателна процедура. Това обаче е дълъг процес. В Съвета на европейските лидери трябва да има мнозинство от 4/5, за да се гласува „за” активиране на процедурата.

Юнкер направи финалното си обръщение към Европарламента

Истинско разделение предизвика резолюцията за Унгария в Европарламента. Разделение имаше и в самите парламентарни групи. Българските евродепутати също не се обединиха около една партийна линия.

„Това на практика е намеса във вътрешните работи и в правния статут на една държава-членка”, каза евродепутатът Емил Радев

„Подкрепих позицията на нашата група, защото тук допира до принципни въпроси, а не за наказания.”, коментира евродепутатът Сергей Станишев.

ЕК поздрави България за постиженията на Председателството

„Бий седлото, за да се сеща магарето. Много внимателен съм, имаше пък голям възторг в залата. Според мен това послание отеква в Централна и Източна Европа”, заяви евродепутатът Петър Курумбашев.

„За нас има отклонение от демократичните стандарти и то систематично”, коментира евродепутатът Илхан Кючюк.

„Сигналът, който дава днес Европейският парламент, е отвратителен. ЕНП предаде унгарските си партньори”, смята евродепутатът Ангел Джамбазки.

Междувременно внимание беше насочено и върху последната реч на Жан-Клод Юнкер.

Кой беше фокусът в речта му – гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.