Администрацията на американския президент се кани да използва по-твърди мерки, с които не са съгласни много държави

Съединените щати са предложили на държавите участнички в глобалния форум за борба с наркотиците свой вариант на заключителен документ, който не е бил предварително обсъждан или по него не са се водили преговори. Това съобщава американски сайт във връзка с Срещата на високо равнище в Централата на ООН в Ню Йорк.

Политически лидери от цял свят се събраха в Ню Йорк, където започва сесия на общото събрание на ООН. Българската делегация тази година е водена от премиера Бойко Борисов. Програмата му започна с участие в глобален форум за борбата срещу наркотиците, организиран от американския президент Доналд Тръмп.

България е съпредседател на Глобалния форум срещу наркотиците, който тук предизвика противоречие. Американският сайт “Дъ интерсепт” разкрива, че заключителният документ на форума е бил наложен от американската страна и не е бил обсъждан и по него не е имало преговори между участващите страни.

Друга критика е натискът на администрацията на Тръмп за по-сурови мерки срещу престъпленията, свързани с накротици, включително и смъртно наказание, което Тръмп приветства в държави като Венецуела, Саудитска Арабия и Китай.

Борисов на визита в САЩ, очаква се да разговаря с Тръмп

Според българския премиер Бойко Борисов за смъртно наказание в Европа не може да се говори.

„През последните години държавите от ООН опитват нови методи – легализация на определени наркотици и премахването на наказанията за лична употреба. Но това в България няма да стане. Аз съм абсолютно против легализацията на каквато и да е дрога, защото вие виждате колко проблеми имаме с пътната безопасност заради алкохол и дори ползвали мека дрога”, коментира Борисов.

През деня Борисов се срещна с премиера на Грузия, с когото обсъждаха членството на страната в НАТО и Европейския съюз и възможностите за съвместни транспортни проекти между двете страни.

Борисов се срещна и с външния министър на Саудитска Арабия и президента на Египет ген. Абдал Фатах Сиси. С него двамата са обсъждали повече бизнес възможности и помощ за страната, която може да играе бариера пред мигрантска вълна към Европа.

Довечера Бойко Борисов ще е гост на Доналд  и Мелания Тръмп на традиционния прием, даван от американския президент.

А новината от последните минути е,че в петък Борисов ще се срещне с държавния секретар Майк Помпео. Двамата имат предишни отношения от времето, когато Помпео беше шеф на ЦРУ.

Новите американски мита върху китайски стоки влизат в сила

По-рано стана ясно, че в Белия дом е привикан зам.-министърът на правосъдието Род Розенщайн, който наблюдава руското разследване за намеса в изборите за президент на САЩ.Изглежда, че до края на деня Розенщайн ще напусне Министерството на правосъдието и не е ясно кой ще приеме контрола на руското разследване.

Президентът Тръмп многократно е критикувал Розенщайн, но това, което най-много го е ядосало, е статия във вестник „Ню Йорк таймс” миналата седмица, според която зам.-министърът е предложил да запишат разговори с Доналд Тръмп и след което да се използва 25-ата поправка в Конституцията, която дава право на кабинета на Тръмп да го свали от власт.

Репортер: Ясен Дараков 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.