Условията за подобряване върховенството на закона не са изпълнени от Анкара, смята бюджетната комисия

Бюджетната комисия на Европейския парламент реши да отмени отпускането на 70 милиона евро предприсъединителни помощи за Турция с основанието, че условията за подобряване върховенството на закона не са изпълнени от Анкара. Комисията каза, че средствата ще бъдат изразходвани за миграционни програми, предаде БГНЕС.

Борисов: Споразумението между ЕС и Турция е важно за всички европейски държави

Според годишния доклад за положението в Турция от април, страната значително се е отдалечила от Евросъюза, особено в области като върховенството на закона и основните права чрез отслабване на ефективните проверки и баланси в политическата система, гласи изявление на членовете на комисията.

Борисов: По време на българското председателство на ЕС стартираха преговори със 79 държави

Те подкрепиха проект за изменение на бюджета, в който комисията предлага прехвърлянето на 70 милиона евро, предназначени за Турция, за укрепване на Европейския инструмент за съседство чрез бюджетни кредити за поети задължения - за покриване на дейностите, свързани с миграционния маршрут в Централното Средиземноморие, и за изпълнение на част от ангажимента на ЕС за Сирия - и да увеличи хуманитарната помощ с 35 млн. евро чрез бюджетни кредити за плащания.

Проектодокладът беше приет с 27 гласа "за", 1 „против“ и 4 "въздържал се".

За да влезе в сила, проектът за коригиран бюджет трябва да бъде одобрен с гласуване в пленарна зала в парламента, насрочено за 3 октомври, уточнява БГНЕС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.