Циклонът в Гърция може да се превърне в ураган с тропически ветрове

Държим под наблюдение средиземноморския циклон, който все още има предпоставки да се превърне в ураган с тропически ветрове. Засега бурята е в етап на ранно развитие. Захранва се от топлите води на Йонийско море и притоците на студен арктически въздух от север през Босфора.

До този момент циклонът е причина за силни щормови ветрове с пориви около 100 километра в час в южните части на Гърция. Много от фериботните линии между континентална Гърция и островите временно са спрени. Вълнението на места е бурно с вълни между 6 и 9 метра.

Ключовият момент е посоката, в която ще поеме бурята. Повечето модели засега чертаят пътя на североизток през района на Атина към турското крайбрежие и Черноморието. Прогнозата е центърът на циклона да навлезе в континентална Гърция в петък, като тенденцията е той да отслабне. Въпреки това валежите в цяла Гърция ще са значителни – според някои прогнози между 200 и 400 литра на квадратен метър в рамките на 48 часа.

В България ще усетим влиянието на циклона през почивните дни с превалявания почти в цялата страна. Ако бурята действително тръгне на североизток, валежите в южна България ще са обилни, до 15-20 литра на квадратен метър.  

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.