Изготвена е национална програма

Държавата ще предостави на общините 112 млн. лева за изработване на регионални програми за подобряване на атмосферния въздух. Това заяви на конференция вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от БГНЕС.

В присъствието на партньорите от Световната банка, министри и столичният кмет Йорданка Фандъкова беше представена национална програма за подобряване качеството на въздуха. Симеонов подчерта, че по нея правителството и експерти от Световната банка работят активно от миналата година. Предстои мерките да бъдат представени и в общините.

Гигантска пещ за отпадъци в центъра на София - възможно ли е? (ВИДЕО)

Стратегията е както в регионален, така и в национален аспект. Няколко министерства – на околната среда и водите, транспорта, икономиката, енергетиката, социалната политика и вътрешните работи, ще имат конкретни задачи по изпълнението на мерките. Вицепремиерът препоръча на МОСВ по-стриктно да следи за измерването в станциите.

Екоминистърът Нено Димов отговори на вицепремиера, че държавата следи десетина показателя от станциите и в сравнение с предишни години са отчетени подобрения. Само по един – фините прахови частици, не сме постигнали европейските норми. Заради това миналата година ЕК стартира първи стъпки от наказателна процедура.

УМНИТЕ ГРАДОВЕ: Те "знаят" всичко за вас (ВИДЕО)

Димов уточни, че според стратегията всяка община ще има различни мерки. той подчерта, че най-големият проблем остава промяната в нагласата и мисленето на българите и посочи за пример горенето на гуми.

Фабрицион Дзарконе, постоянен представител на Световната банка, отбеляза, че не е лесно, но не и невъзможно да се подобри качеството на въздуха.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.