Целта е да се обновят старите и опасни лифтове

Държавата със спешни мерки за природен парк "Витоша". С решение на министерския съвет ще бъде променен планът за управление.

Също и законът за горите, обяви вицепремиерът Валери Симеонов. Целта - обновяване на всички стари и опасни ски-съоръжения.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СЪОРЪЖЕНИЕТО ТУК 

Министрите Нено Димов и Валери Симеонов се качиха на Драгалевския лифт, за да проверят какво е състоянието му.  Лифтът е в построен през 50-те години на миналия век. Ремонтът е наложителен, категорични са всички.

 „Аз не знам защо като влезнах навътре и се сетих за една кола, която отдавна не съм виждал - казваше се "запорожец". Това нещо ми напомня на нещо подобно”, коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов.

БОРБА ЗА ВИТОША: Общината ще си вземе лифтовете, ако собственикът не ги поправи

„Тези съоръжения плачат за спешна подмяна. аз не съм от тук, не карам ски, но като ги гледам, със страх се качвам на тоя лифт”, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

Столичната община вече постави условие на концесионера да оправи съоръженията или в противен случай ще ги отнеме.

От „Витоша ски” обясняват, че са готови да започнат още утре.

ВАС отмени промените в Плана за управление на „Пирин“

 „Въртим се с един параграф 22. Намираме се на Драгалевския лифт, който е построен така, че стълбовете, заедно с фундаментите са изляти заедно. Тоест, трябва да се отрежат, да се изкопае и да се сменят, което по закон е вид строеж”, обясни Радослав Пеев от компанията-концесионер.

За да се справи с проблема Министерският съвет ще гласува промяна в устройствения план на Витоша. От общината обаче очакват нови атаки по линия на оценката на въздействието върху околната среда.

„ На финала сме на тази процедура, ще бъде задвижена по-най-бързия начин, но очакваме отново да има недоволство. Парадоксът е в това - иска се да се прави оценка на въздействието върху околната среда на плана за управление, което не е необходимо. ОВОС ще се прави след на инвестиционните намерения”, заяви председателят на СОС Елен Герджиков.

В планината има над 22 километра лифтове и ски влекове. Ако всичко върви по план, промяната може да стане факт още преди следващия ски - сезон.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.