"Необяснимо е това, че хората гледат да съдействат максимално на полицията", коментира ст. инспектор Златка Падинкова

Мъж използвал 8-годишното си дете в схема с телефонни измами. Изобретателният престъпник беше заловен в Шумен заедно с още двама "ало" измамници.

Въвлякоха 8-годишно дете в схема за телефонни измами в Шумен

„Детето е син на един от задържаните от „мулетата”. Информацията, с която разполагам, е, че не е имало кой да го гледа. Било е с баща си и в някои от случаите се е навеждало да вземе парите, не е било изпращано само да ги прибира. Това обаче по никакъв начин не оправдава бащата”, коментира в „Здравей, България” ст. инспектор Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в ГДНП.

По думите й би трябвало с детето да работи психолог.

Жена даде 30 000 лева и злато на „ало” измамници във Велико Търново

Това е най-успешната схема. Над 90% от реализираните измами са по този начин. Необяснимо е това, че хората гледат да съдействат максимално на полицията. Самата схема е придружена от обаждане от класически телефонни измамници и много често има елемент на заплаха. Това в някаква степен провокира хората да съдействат на мнимия полицай”, обясни Падинкова.

По думите й, ако не бъде своевременно заявена измамата и ако не се работи по горещи следи, малко са случаите, в които парите могат да се възстановят.

При друг случай телефонни измамници отмъкнаха близо 50 000 лв. от възрастна жена от Хасково. След като мамят 75-годишната старица, те я убеждават да стане тяхно муле. Така измамената попадна в схема на още шест престъпления.

Възрастна жена стана "муле" на "ало" мафията"

„В много от случаите не успяваме да осъществим директен контакт с пострадалите, тъй като не вярват, че сме реалната полиция. През това време имамниците ги убеждават, че ще дойдат униформени на адреса и това са хората, които ще ги пребият”, разказа още Златка Падинкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.