Увеличението на цените е най-голямо в София, Бургас и Плевен

По-високи сметки за парно тази зима ще плащат потребителите в София, Бургас и Плевен. В проценти, с натрупване от предходния отоплителен сезон, за София парното поскъпва с 16%, за Бургас с 23% и за Плевен с 20,6 на сто. В Перник, Габрово, Сливен и Русе увеличение на цените на парното няма да има, защото там топлофикациите работят не с газ, а с въглища. 

От днес плащаме по-високи сметки за парно и топла вода

След увеличението на цената на газа с близо 14 %, Комисията за енергийно и водно регулиране определи новите цени на парното и топлата вода от 1 октомври.

"Всички потребители на газ ще заплащат повишена цена от не повече от 8%", заяви председател на КЕВР Иван Иванов.

Новите цени на услугата са непосилни за много от потребителите. Въпреки поскъпването, според  директора на Топлофикация Бургас, сметките за потребителите в района ще останат едни от най-ниските.

ОКОНЧАТЕЛНО: Природният газ поскъпва с 13,9% от 1 октомври

Към момента от енергийния регулатор не изключват възможността за ново повишение на цените от началото на следващата година.

"Ако поскъпването на природния газ за първото тримесечие на 2019 г. е с по-малко от 5% от досегашното ниво на цената на природния газ, това съгласно нашите нормативни изисквания няма да доведе до повишаване на цената на топлинната енергия", категоричен беше Иванов.

Комисията предлага да не се променя цената на тока, но окончателното й решение ще е ясно след обсъждане до края на месеца. А докато регулаторът изчисляваше с колко и къде ще поскъпне отоплението в страната, пред сградата имаше протест срещу новите цени на парното.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.