Задържаха бивш полицай, осъден за катастрофа със загинал

Бивш български полицай, осъден за убийството на човек в катастрофа,  беше задържан в Англия, след 8-годишно укриване.

Никола Ерелийски напуснал България в деня, в който съдът произнесъл присъдата му -  2 години затвор.  Днес бившият полицейски служител поиска от съда да го пусне. Днес бившият полицейски служител поиска от съда да го пусне.

През 2009-та бившият полицай Никола Ерелийски се врязва в такси, със 124 километра в час.  Таксиметровият шофьор загива.  А Ерелийски изчезва в чужбина, за 8 години.

ПРИ КАТАСТРОФА: Кола се озова върху покрива на друг автомобил (СНИМКИ)

„Брат ми го убиха преди 9 години е тук  на 100- метра някъде. Остави две деца. Едното беше на две годинки, когато почина. Даже не ги помни. Надявам се да има справедливост. Искам да си излежи присъдата”, казва братът на убития таксиметров шофьор Васил Николов.

„Денят, в който е разбрал, че присъдата му влиза в сила,същият ден е хванал самолета и е избягал”, обясни адвокатът на пострадалото семейство Димитър Бозуков.

Нощта преди катастрофата бившият полицай изпил бутилка уиски, става ясно от разследването

„Полицаят е отивал на работа. След като е пил цяла нощ, той отива на работа. Представете си каква работа ще свърши с този алкохол”, допълва Бозуков.

Днес Ерелийски поиска от съда да бъде пуснат, защото е изтекла давността на присъдата му.

„За да бъде спазен този закон би следвало той да бъде освободен, в противен случай смятаме че би се стигнало до нарушаване на конвенцията за правата на човека”, обясни адвокатът му Катина Бончева.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Съмнителен контрол срещу опасностите на пътя

Според прокуратурата давността наистина е  му изтекла на 22 септември. но мъжът е задържан месец по-рано.

 „Давността за изпълнение на наказанието на Ерелийски не е изтекла. Ние приемаме, че изтърпяването на наказанието му започва от датата на задържане”, каза Георги Пенев от Окръжна прокуратура – Пловдив.

Съдът прие доводите на прокуратурата. И реши бившият полицай да излежи двегодишната си присъда, в пловдивския затвор, при общ режим. Адвокатът му ще обжалва.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.