Проектът ще бъде финансиран с 350 хиляди лева от Американското посолство

Тракийската гробница при село Свещари ще бъде консервирана и реставрирана в следващата година. Проектът ще бъде финансиран с 350 000 лева от американското посолство. Гробницата е намерена през 1982 г. и е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Как изглежда античната гробница, открита в центъра на София? (ВИДЕО+СНИМКИ)

Свещарската тракийска гробница ни връща 23 века назад. А преди едва 36 години Мария Чичикова открива мястото и става първият му проучвател.

“Голямо изумление! По-скоро, като влязохме в гробницата и в гробната камера, видяхме дорийските колони, между тях статуите, релефите на кариатидите. Това са богини, вероятно жени с растителни орнаменти, но всички други кариатиди, които са откривани в други гробници, в Южна Италия, в Скития долу са със спирали, а нашите каритиди за първи път са изцяло женски образи – с крака, с обувки“, разказа Мария.

Откриха уникална антична гробница в центъра на София

“Имаме прекрасната сцена на обезсмъртяване, която е била осветявана от слънчевия лъч по времето на зимното слънцестоене, което е сегашната Коледа. И слънчевият лъч е осветявал образа на богинята майка, която поднася венеца на безсмъртието на тракийския владетел“, каза главният археолог на обекта Диана Гергова

Смята се, че тук е погребан владетел заедно със съпругата му. Годишно посетителите са едва около 50 000. Надеждата е, че след реставрирането и консервирането на обекта, той ще стане по-популярен.

Николай Овчаров показа открит бронзов кръст с разпънатия Христос (ВИДЕО+СНИМКИ)

Съкровища за археолозите не означават само златни находки. А и скулптури, и рисунки, които разкриват повече за традициите на древните хора. Но има открито и истинско злато в могила край село Свещаре, където е погребан друг владетел. То може да бъде видяно в археологическия музей в София.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.