Вносители на промените са председателят на парламента Цвета Караянчева и група депутати от ГЕРБ

Депутатите ще въвеждат по-тежки наказания за домашното насилие и психическия тормоз. С промени в Наказателния кодекс, този вид престъпления ще се наказват с до 5 години затвор или пробация. Това обясни председателят на парламента Цвета Караянчева, която е вносител на промените, заедно с група народни представители от ГЕРБ. 

ГЕРБ ще разработва пакет от мерки срещу насилието над жени и деца (ВИДЕО)

Тя обяви, че законовите промени са само първата стъпка от поетия ангажимент и благодари за помощта на експертите от Министерството на правосъдието, които заедно с депутатите са разработили предложението.

„Искам да заявя своя личен ангажимент, защото представляващия законодателната институция в българското общество трябва да има ясна и еднозначна позиция в защита на жертвите от домашното насилие“, подчерта Цвета Караянчева.

Как да реагираме, когато чуем шум от домашно насилие от съседите?

Според нея е дошло време парламентът да предприеме реални и ефективни действия срещу домашните насилници.

„Ние сме длъжни да изразим ясни послания към обществото. Към жертвите, които страдат мълчаливо, към безразличните свидетели. Законът може и трябва да бъде безмилостен за всяка жертва на насилие, независимо от етнос, религия, положение" , коментира Караянчева, като подчерта, че този законопроект е не само за жени, а за всички, които са подложени на домашно насилие.

В България няма точна статистика за това колко са жертвите на домашно насилие. Според годишния доклад на „Анимус”, миналата година,  жертвите на домашно насилие са 1323-ма души.  Над 2/3 от пострадалите са жени. 1066 от случаите на домашно насилие са в партньорската дойка, а в 121 от случаите е упражнено насилие от родители върху деца.

“Както домашното насилие, така и агресията по пътищата, е едно укоримо поведение, което трябва да бъде забранено със закон. Трябва да се получава съответното наказание, ако бъде упражнявано”, каза Диляна Маркова от Фондация "Асоциация Анимус".

Експеримент изследва пронизителната тишина около домашното насилие (ВИДЕО)

За психически тормоз, според закона, се приема вербалното насилие, заплахи, сплашвания и крещене. В тези случаи наказанието е до една година затвор и пробация за системното преследване, което също е определено като психическо насилие. 

С до 5 години затвор ще се наказват случаи, които са в условията на домашно насилие, когато това е системно и жертвата може да го докаже.

Законопроектът е публикуван на сайта на НС.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.