Причината е протест на превозвач заради промяна в транспортната схема

Хиляди хора от Хасково и околните населени места остават без автобусен превоз. Причината - протест на превозвач заради промяна в транспортната схема. От автобусната фирма спират да изпълняват всички маршрути, които включват близо 30 населени места. Спрените автобуси са близо 60. Те настояват за оставката на кмета на Хасково. В тяхна подкрепа и други фирми ще спрат автобусите си, включително и част от линиите до другите градове в областта.

По груби сметки на превозвачите около 10 хиляди души днес ще останат без превоз.

„Община Хасково вместо да защитава интересите на своите превозвачи за пореден път за пореден път погази всички нормативни документи, с което нарушава интересите на хората в община Хасково за сметка на община Минерални бани. Ние решихме това да го направим принципно, за да може кметът и всички други кметове да знаят, че нищо не зависи от техния подпис. Бизнесът иска предсказуемост и саморегулиране”, каза пред NOVA превозвачът Себахтин Исмаил.  

Шефът на автобусната фирма от линията София-Пловдив: Прекратяването на договора ни беше необмислено

В същото време общината и областната администрация си прехвърлят отговорността.Превозвачите поискаха оставките на кметовете на Хасково и на община Минерални бани. В своя защита обаче кметът на Хасково обясни, че неговата роля е била само да направи предложение. Крайната дума има друг орган. 

„В правото на областната транспортна комисия е да не утвърдят това наше предложение”, каза кметът на Хасково Добри Беливанов.

След началото на протеста кметът Беливанов изпрати ново писмо до областната управа с предложение транспортната схема да не се променя, щом е неприемлива за превозвачите.  

„Един ден имам едно писмо, на другия ден имаме друго писмо. Всички станахме заложници на един кмет на една община”, каза от своя страна областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Протестът е подкрепен и от Националното сдружение на автобусните превозвачи.

„Ще изготвим едно писмо становище, което ще изпратим на премиера, за да може да се спрат безчинствата на тези кметове”, заяви Васил Пиронков от Сдружението.

До края на деня превозвачите ще решат дали ще продължат протестните действия.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.