Пореден абсурд на пътя

Абсурд на пътя. Паркираш според правилата в София, заминаваш в командировка, връщаш се и колата ти я няма. За да си я върнеш обратно, трябва да си я намериш сам и да си платиш глоба от 156 лева, без да си сгрешил. 

В края на септември Благовеста паркира колата си в квартала, без да нарушава правилата за паркиране. Заминава за Япония в командировка. След няколко дни получава тревожно обаждане от България – автомобилът го няма.

Нови правила за паркирането в София

Сюжетът се оказва прозаичен. Центърът за градска мобилност решава да промени правилата. Поставя знак и маркировка за инвалидно паркомясто, точно където е паркирала Благовеста. Така без да подозира, тя става нарушител и колата й изчезва. След ходене по мъките и обаждания в полицията издирването на изчезналата кола приключва. Съпругът й я открива сам – на наказателен паркинг.

Как автомобил престоя една година на наказателен паркинг?

Плащат 156 лв. глоба. Не получат обаче акт за нарушение. Несправедливо наказана, Благовеста решава си търси правата и подава жалба. Екипът на „Събуди се” потърси Центъра за градска мобилност. Оттам признаха, че са сгрешили, тъй като автомобилът е паркиран преди да бъде поставена маркировка. Заявиха, че ще уважат жалбата и че ще възстановят сумата.

СЛЕД ТРИГОДИШНО ИЗДИРВАНЕ: Откриха открадната кола на наказателен паркинг

Институциите напомнят – отговорност на гражданите е сами да се информират, ако правилата за паркиране се променят. Според закона от Градска мобилност не са длъжни да съобщят на собственика, когато вдигат с паяк чужди автомобили, защото нарушителите принудително се отстраняват. Дори и без нарушение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.