Какво ни предлагат в магазините?

Производители на млечни продукти алармират, че тонове от продукцията им залежава в складовете. Изследване на Центъра за икономически анализи на селското стопанство показва, че производството на саламурено сирене намалява, но това на имитиращи продукти се запазва. Тази година ще изядем близо 15 000 тона сирене с растителни мазнини. Според експертите причината за това е цената на продуктите.

Спанакът, примесен с татул - иззет от търговската мрежа (ОБЗОР)

"Складовете ни са пълни, както никога досега. Произвеждаме над 150 тона сирене. Втора година алармиране, че не е нормално да се работи с растителни мазнини. Естествено, хората купуват по-евтиния продукт", каза Иван Грънчаров от Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му сиренето от истинско мляко струва над 7-8 лв. Той е категоричен, че производството на имитиращи продукти трябва да бъде спряно. Първата мярка за решаване на проблема би била ограничаване на производството, което ще доведе до съкращаване на служители. Според Грънчаров това може да предизвика и фалити в предприятията.

С какво да храним децата през зимата?

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов заяви, че се има засилен контрол върху вложените мазнини в млечните продукти. Към момента няма регистрирани нарушения. Нямало и предпоставки за увеличаване на цената на продуктите. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.