Тя е паметник на културата

Ценни експонати от къщата музей на Васил Левски в Батулци са изчезнали. В сградата, която е паметник на културата, цари пълна разруха. Там Левски основава един от първите революционни комитети в страната през 1871 г.

Международни специалисти дават оценка на къщата музей на Яворов

Къщата функционира като музей до 1998 г. На сградата днес се натъква фотографът Божидар Чоторов, който обикаля забравени места из страната. 

"Смятам, че това е шокиращо. Това е една изключително красива сграда с голяма историческа стойност. Въпреки това, е в окаяно състояния", каза Чоторов в ефира на "Събуди се".

Местните разказаха, че помнят момента, в който през 1966 г. къщата е започнала да работи като музей. Всеки ден там имало много посетители. Преди няколко години Министерството на културата отпуска 24 000 лв. за ремонтни дейности. парите са дадени на Община Ябланица и са използвани за реконструкция на покрива. Не е ясно дали след това е извършена проверка.

ЗАРАДИ ИНВЕСТИТОРСКИ ИНТЕРЕС: Застрашен е още един паметник на културата

Сега местното население организира инициативен комитет за възстановяването на къщата. Жителите почистват и преграждат двора, но са предупредени от министерството да прекратят дейността си, защото къщата е паметник на културата. Според тях спешно трябва да бъде извършена техническа експертиза, както и да се състави инвестиционен проект, за да се запази сградата. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.