Очаква се за негов заместник да бъде избрана Марияна Николова

БСП ще се регистрира на днешното парламентарно заседание и кворум ще има. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. Нагласите за оставката на Валери Симеонов да гласуват всички парламентарно представени сили. Ако Валери Симеонов остане като депутат след като напусне поста на вицепремиер,  в „Атака” депутатите стават 7, тъй като Симеонов отива на мястото на Миглена Александрова и така квотата в коалицията става 11 за ВМРО, 9 за НФСБ и 7 за „Атака”, което намалява ролята на партията на Волен Сидеров.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТА ВИЖТЕ ТУК 

Парламентът трябва да гласува  персоналните промени в състава на правителството. Депутатите първо ще дадат съгласието си да освободят Валери Симеонов като вицепремиер по икономическата и демографска политика. И след това на негово място да назначат Марияна Николова за вицепремиер.

Коя е Марияна Николова?

За рокадата се разбра вчера, след като премиерът Борисов внесе персоналните промени в състава на Министерския съвет. До номинация на Марияна Николова се стигна след критични разговори за бъдещето на управляващата коалиция, продължили с часове в Министерския съвет. Към настоящия момент Марияна Николова е началник на кабинета на Валери Симеонов.

Днешното заседание на правителството може да се окаже първото за наследника на Валери Симеонов Марияна Николова.

Все още не е потвърдено дали Валери Симеонов ще даде обещаното изявление, на което да разкаже какво са говорили вчера патриотите на коалиционния съвет. Големият спор беше кой да го наследи на поста – Марияна Николова е адвокат, оглавявала е правните отдели на Националната електрическа компания и Министерството на земеделието, била е и член на управителния съвет на Държавен фонд Земеделие. Тази сутрин в „Здравей, България” депутатът от ВМРО Александър Сиди обяви, че те подкрепят тази номинация.

Ще бъде интересно дали „Атака” ще подкрепи тази кандидатура. Отново припомняме, че вчера Волен Сидеров заедно с депутата от партията Десислав Чуколов напуснаха преждевременно разговорите между партньорите. Пред камерите Сидеров заяви, че той е един прост депутат, а решенията ще ги вземат премиера и вицепремиерите.

Репортери: Таня Иванова, Лора Инджова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.