Това ще продължи 5-6 дни

Във вторник ще бъде облачно. До обяд ще е сухо в Източна България. Още преди обед от запад на изток ще започне да превалява. По-интензивни валежи от дъжд се очакват в най-южните райони на страната. За 7 области е в сила жълт код за опасно време. Количествата ще се колебаят между 20 и 30 литра на квадратен метър за денонощие.

КОДОВЕ ДНЕС

Температурите тази сутрин са между 2 и 10 градуса от север на юг. През деня времето ще остане меко с температури от 3-4 градуса на север до 14-15 на юг.

В планините ще е облачно. Около и след обяд и там ще вали. Над 2000 метра – сняг, в по-ниското – дъжд. Температурите ще са в интервала от 0 до 8 градуса в зависимост от височината.

Дъждът ще премине в сняг вторник вечерта. За сряда почти за цялата страна НИМХ обяви жълт код за опасно време с очаквана снежна покривка от 5 до 15 сантиметра. На юг ще продължи да превалява дъжд, примесен със сняг. В Североизточна България ще има и силен вятър, който ще подпомогне образуването на преспи и снегонавявания.

КОДОВЕ В СРЯДА

В сряда за цялата страна са в сила кодове за опасно време. В северната половина на страната се очакват снеговалежи, които на североизток ще са придружени от ураганен вятър. Поривите ще достигат 70-80 километра в час. Затова в областите Търговище, Разград, Шумен, Варна и Бургас кодът е оранжев. 

А за някои от реките в Южна България има предупреждение за опасно покачване на водите. Системите за ранно предупреждение прогнозират риск от наводнения. Очаква се достигане на жълт праг на внимание за Тунджа, Сазлийка, Мочурица, Върбица край Златоград, Елховска при Рудозем и река Черна в района на Смолян.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.