Темата коментират депутатите Георги Михайлов от БСП и Александър Иванов от ГЕРБ

За последните 10 години бюджетът се е утроил, но качеството на здравеопазването изобщо не се е променило. Това каза в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините.” Георги Михайлов от БСП.

„Това се вижда и от данните на Евростат – детска смъртност, онкологични заболявания, ранна предвидима смъртност – всички показатели, по които ние вървим в посока, която ни поставя на последно място в ЕС. Ако се подобрява така бавно здравеопазването, както в моментна, още 50 години ще стоим на опашката на Европа”, добави той.

БЮДЖЕТ 2019: Над 5 милиарда за здраве, скача минималната заплата

Александър Иванов  от ГЕРБ обясни, че трябва да се въведат нови стандарти за всички медицински дейности. ”Истината е, че освен с тези 500 млн. лв. повече се правят и реформи в сферата на здравеопазването”, подчерта той.

Парите в здравния бюджет ще стигнат, беше категоричен Иванов: „Оставаме лимитите, за да се лекуваме доболнично, за да има една превенция. Затова нека докторите да обръщат внимание на превантивните прегледи, а не след това да се лекуваме по скъпите клинични пътеки и когато качеството на живот намалява”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.