Изкачването бе в знак на протест срещу замърсяването на въздуха

Активисти на международната природозащитна организация "Грийнпийс" изкачиха 180-метров комин на топлоелектрическа централа в полския град Белхатов, предаде Ройтерс.

Изкачването бе в знак на протест срещу политиките на Полша за въглищата и бе извършено в навечерието на преговорите на ООН за климата в полския град Катовице другия месец.

"Грийнпийс" разби дрон в АЕЦ, за да покаже слабата защита (ВИДЕО)

Държавната ТЕЦ "Белхатов" е най-голямата електрическа централа в Полша, замърсител номер едно на въздуха в Европа и една от най-големите топлоелектрически централи в света.

Деветима активисти се изкачиха по външна стълба на комина на централата и достигнаха до неговия връх. Според "Грийнпийс" зависимостта на Полша от въглищата и споровете между консервативното националистическо правителство и Европейския съюз може да затруднят преговорите за климата.

САМО ПО NOVA: Зрелищна и екстремна акция на "Грийнпийс" във Варна (ВИДЕО)

Полското министерство на енергетиката заяви в проектодокумент, че до 2030 г. 60% от електричеството в страната ще се произвежда от топлоелектрически централи и че съществуващите в Полша вятърни генератори ще изчезнат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.