Те искат работните им места да бъдат защитени

Миньори и енергетици протестираха пред комплекса "Марица -изток". Работещите там искат работните им места да бъдат защитени. Те твърдят, че шоковото поскъпване на въглеродните емисии, наложено от Европейския съюз, задушава българската енергетика и заплашва над 100 000 работни места от целия регион.  Над 12 000 души са пряко работещите в комплекса, всички те са притеснени за своята работа

ТЕЦ "Марица изток 2" може да затвори, ако не плати за вредните емисии

Работниците се събраха в Раднево. През зимните месеци дружествата дават 60% от потреблението на електроенергия у нас. Според работниците разходите им за емисии са по-големи от тези, които дават за въглища.

"Не знаем още колко ще работи централата. Това поражда социално напрежение. Държавата няма твърда позиция по въпроса. Цели 5 месеца ние даваме ток на цяла България. Затварянето на комплекса "Марица-изток" би било престъпление срещу целия народ. Парите, които даваме ежегодно за емисии, до март месец са между 300 и 400 милиона лева", каза Иван Дяков.

Теменужка Петкова: Няма да поставим енергийната система в риск

Според Дяков тази сума е непосилна за ТЕЦ 2 и никога не е била включена в цената на тока. Той заяви, че съкращения на персонала не биха могли да компенсират разходите за емисии. "КНСБ няма да позволи нито едно място да бъде отнето", добави още той. Работниците смятат, че проблемите касаят не просто конкретно предприятие, но и целия енергиен бранш.

По време на митинга бе представена декларация с искане до края на февруари правителството да направи конкретна програма за дългосрочно стабилизиране на комплекса "Марица -изток" за следващите 20 години. Миньорите ще протестират в четвъртък в София. Предстоят срещи с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Повече по темата вижте във видеото.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.