Съдът в Симферопол осъди всички 24 задържани украинци на 2 месеца арест

Бесарабски българин е сред арестуваните в Русия украински моряци.  Това e Владимир Варимез - жител на село Бановка в района на Болград.  

Порошенко призова НАТО да изпрати военни кораби в подкрепа на Украйна

Снимка: Facebook/Болградская газета "Дружба"

Нашето външно министерство е уведомено още вчера. От там поясниха, че Варимез няма българско гражданство.

26-годишният Владимир Варимез вече се яви пред съда в Симферопол с първата група украинци, когато беше постановено да остане в ареста за 2 месеца. Баща му 50-годишният Константин Варимез живее в село Бановка. Пред NOVA каза, че е разбрал за задържането още в неделя:

"Аз разбрах от наш познат от Русия, той е успял да се свърже с него и да поговорят. В Одеса решават дали да ни извикат и да се видим с него."

Цялото село Бановка се безпокои за Владимир, разказа баща му.

"На 20 ноември ме поздрави за рождения ден и каза, че ще си дойде. Поздрави всички, каза, че всичко е наред. Тогава говорихме за последно”, споделя бащата.

Кметът на село Бановка Виктор Генчев веднага е оказал помощ на семейството на Владимир.

"Свързахме се с нашите, имаме роднини в Крим, има там българска общност. Доколкото знам, украинската страна днес е говорила с адвокат, който да се занимава със случая”, разказа Генчев.

Снимка: Facebook/Болградская газета "Дружба"

Владимир Варимез служи в украинската армия от 4-5 години.

"Знам едно, това момче умира за Украйна. През 2014-та година служи в Севастопол, обаче, когато Русия анексира Крим, момчето остана вярно на своята родина и се върна назад, за да продължи службата си в Одеса. Нито остана в Крим, нито изневери на своята родина”, каза още кметът Виктор Генчев.

Село Бановка е основано от българи, преселили се от Измаил през 1821-ва година. В момента населението му е от малко над 1200 души - почти 90% от тях се определят като българи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.