Експерти на омбудсмана: Жалбата за условията в килията е основателна

За първи път снимки от килията, в която са задържани бившата кметица на младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Падаща мазилка, течове и липса на свеж въздух - това са част от констатациите на експертите на омбудсмана. Според тях жалбата на Иванчева и Петрова е основателна.

Снимките са направени от експерти към службата на омбудсмана. На тях се вижда, че тоалетната, предвидена за ползване от тримата обитатели на килията е отделена от общото помещение с ниска стена. Така човек не може да остане сам в тоалетната.

ВКС ще проверява Апелативния спецсъд заради делото "Иванчева"

Според доклада на експертите по тавана на стаята има видими петна от влага, следствие от течове от канализацията на горния етаж. Естествената светлина била недостатъчна и липсвал чист въздух.

„Прозорците не се отварят. Има вентилация”, обясни Стефания Бетова, експерт Национален превантивен механизъм.

ДЕЛОТО СРЕЩУ ИВАНЧЕВА: Корупция под прицел или специализиран тормоз?

Службата на Омбудсмана е препоръчала да се направи ремонт на ремонтирани вече килии, в които да бъде намален капацитета от четирима на трима души, за да се спази изискването по закон от 4 квадратни метра площ на човек, да се осигури възможност за достъп на свеж въздух и естествена светлина.

В отговор на препоръките от омбудсмана правосъдният министър свиква междуведомствена среща, на която обсъден казусът. На срещата е поканена и Мая Манолова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.