Особено чувствителни към тези замърсители за хората с хронични белодробни заболявания

Големите градове у нас остават в плен на мръсния въздух в следващите дни. Задържането на студения въздух ниско над земята и липсата на вятър са причина да дишаме отрови. По данни на показателя "Air Quality Index" на Европейската комисия тази сутрин концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в почти всеки голям град.

Най-опасен въздух дишат в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над дреднодневните норми от 50 µg/m3. Вятър очакваме чак в нощта срещу сряда, когато насъбралият се смог ще може да бъде разнесен.

СНИМКИ ОТ СОФИЯ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Запрашаването в големи количества затруднява дишането и може да доведе до увреждане на дихателните пътища. Особено чувствителни към тези замърсители за хората с хронични белодробни заболявания. 

Остра и задушлива миризма на дим – това усещат жителите на Горна Оряховица от няколко дни. Хората, казват, че въздухът е тежък и мирише на пушек. Обясняват си го с отоплението на дърва и въглища.

Заради нивото на замърсяване във въздуха горнооряховските детски градини забраниха извеждането на децата навън.

 „Често, дори и в зимен есенен ден извеждаме децата, но в ден като днешния – категорично не. Обикновено използваме дни със слънчево време, когато децата извеждаме на терасата и детските площадки. Децата се извеждат със закалителна цел и по-често да престояват на чист въздух, но в ден като днешния вие сами забелязвате, че няма как да бъдат изведени”, обясни директорът на детско заведение в града Марияна Димитрова.

Заради мръсния въздух от местната администрация са започнали масирани проверки, за това кой с какво се отоплява.

„Започнали са проверки от общински служители, съвместно с полиция и евентуално ще включим РИОСВ, по домовете на хората да не бъде горено нерегламентирано гориво – парцали, какви ли не гуми. За това, предупреждавам хората да внимават, че ще бъдат налагани санкции”, обясни заместник-кметът Николай Георгиев.

Като допълнителна мярка срещу замърсяване на въздуха, от снегопочистващата фирма на Горна Оряховица не използват пясък. Въпреки това градът отново е рекордьор по мръсен въздух не само в страната.

Очакваме тих и предимно слънчев ден. Облачността ще е по-значителна в Северозападна и Централна северна България. В тази област видимостта ще е ниска, заради мъгли. Температурите остават под нулата в северна България през целия ден. В хода на деня обаче на юг от Стара планина ще е по-топло. В централните части на страната – дневна температури около 5-6 градуса. По Черноморието и на югозапад – до 10-11 градуса. В 6 области на Северна България има предупреждение за опасно ниски температури. Стойностите там ще паднат до -10 градуса. Има възможност за образуване на поледици.

В планините времето ще е слънчево през целия ден. Вятърът – със скорост до 25-30 километра в час. Температурите в най-високите части ще са около и под нулата. В по-ниското – до 5-6 градуса.

През седмицата очакваме нахлуване на хладен въздух от Атлантическия океан и нов арктически полъх от север. Валежите обаче ще са незначителни – в средата на седмицата и в края на почивните дни. Ще вали дъжд, в планините – сняг. Температурите плавно ще се повишават и ще достигнат до 10-15 градуса в края на седмицата.

За съжаление, до вторник прогнозите са за тихо и спокойно време. Тоест вероятността за мъгли е много голяма. Те ще бъдат  особено трайни в Западната и Централната част на Дунавската равнина. Около средата на седмицата очакваме малко повече вятър. Нощта срещу сряда ще има умерен северозападен вятър и мъглите временно ще се разсеят”, допълни Попова.

Синоптикът Мариана Попова даде и по-дългосрочна прогноза за времето по празниците.

„Според последните материали, с които разполагаме изглежда, че около Коледа няма да вали сняг. Няма да и бъде много студено”, каза в ефира на „Здравей, България” синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология Мариана Попова. Тя допълни, че периодите около 8-10 и 19-23 декември ще има валежи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.