Шампионът за най-екстремното и непредсказуемо спортно изпитание в живота си

Седмица след историческата победа на първия по рода си плувен маратон в  Антарктида Петър Стойчев се завърна у дома.

Леденият континент е копнеж за милиони хора по света. За Антарктида неотдавна започва да мечтае и световният шампион Петър Стойчев.

„Антарктида остана единственият континент, в който не бях плувал, за да мога да кажа съвсем откровено, че вече съм плувал навсякъде. Това беше моята цел”, заяви Стойчев.  

ЛЕДЕН ТРИУМФ: Какво стои зад успеха на Петър Стойчев?

Така българинът се изправя пред най-екстремното и непредсказуемо спортно изпитание в живота си.  Трудностите започват още със заминаването и продължават до завръщането му в България.

„Съществуваше възможност да не плуваме, времето беше неприятно, тежки условия, вятър. Хората, които носеха отговорност за нас се притесняваха, че нещо може да се случи”, разказа плувецът.

Стартът на маратона непрекъснато се отлага. Всички са под напрежение, а възможностите за тренировки са ограничени.

„Единственото, което ни оставаше, е да чакаме. На 24-ти сутринта аз бях убеден, че това ще е денят, защото експедицията беше към своя край. Бях готов на всичко за това плуване”, разказа Петър Стойчев.

Петър Стойчев - шампион в Антарктида по изключителен начин (ВИДЕО+СНИМКИ)

И интуицията не го подвежда. Идва големият ден, в който носителят на 11 световни титли в плувния маратон, се сдобива с още една. Българинът успява да преодолее вледеняващото разстояние от 1000 метра за малко повече от 11 минути.

„Плуването мина като насън, беше много тежко, адски студено, даже болезнено студено, с много малки парчета лед във водата, които непрестанно се удряха в мен. 1000 метра е голямо разстояние, температура под 1 градус -  това е доста екстремно плуване. Температурата беше по-ниска, но това е Антарктида, много трудно, различно място”, заяви Стойчев.

И въпреки че природата е докрай срещу него, нито за миг не губи вяра в успеха си.

„В нито едно мое състезание не са ми минавали негативни мисли за това, което ще се случи. Ако искаш да успееш и да постигнеш това, което си си поставил за цел, трябва да мислиш положително”, смята Стойчев.

За победата на Петър Стойчев ще напомня не само медалът, но и плувният екип, с който участва в историческия маратон. Отказва да го продаде на търга, организиран след шампионата. Вместо да получи финансови дивиденти от него, той ще го изложи в „Музея на спорта", така че да го видят всички.

Новото предизвикателство, пред което ще се изправи спортистът, е само след няколко месеца в Русия. А следващата голяма цел е да защити световната си титла.